Belgen en hun vakantiewoning: meer luxe en reizen naar Frankrijk populair

140

In vergelijking met Frankrijk, Nederland en Duitsland spendeerde de Belg in 2015 gemiddeld 30% meer aan het boeken van vakantiewoningen. Die informatie noteert vakantiewoningverhuurder Interhome in een trendrapport dat terugblikt op de boekingstrends van het afgelopen jaar.

 

Belgen besteedden gemiddeld 1317 euro per boeking van een vakantiewoning, tegenover een gemiddelde van 955 euro bij Duitsers, 1034 euro bij Fransen en 1014 euro bij Nederlanders. Onze uitgaven zijn dus beduidend hoger dan onze buurlanden en dat is volgens Interhome te wijten aan een hogere luxewens. Uit het trendrapport blijkt ook dat we het afgelopen jaar vooral naar Frankrijk, Spanje en Italië zijn getrokken en dat maar weinig Belgen van vroegboek- of lastminutekortingen gebruik hebben gemaakt.

Gesteld op luxe

Belgen zijn gesteld op een vrij grote mate van comfort en de cijfers uit het trendrapport van Interhome kunnen dat bevestigen. “Naast het feit dat we een vrij hoog aantal van 4-sterrenboekingen zien bij Belgen, kan er ook gewoonweg in het algemeen gesteld worden dat Belgen meer op luxe en comfort gesteld zijn”, zegt Thibault Van Look, Commercieel Manager België bij Interhome. “Daarnaast blijkt uit ons rapport van het afgelopen jaar dat boekers uit België sneller voor een vakantiewoning kiezen dan een appartement, hetgeen het hogere bestedingsbedrag ook helpt verklaren. Dat ligt anders in de buurlanden, waar er vaker voor een appartement wordt gekozen. Daarbovenop kiest de Belg vaker voor een grotere vakantiewoning, ook wanneer het reisgezelschap klein is.”

691

Belgen naar Frankrijk, Nederlanders richting Italië

In het trendrapport van Interhome werd er ook naar bestemmingsvoorkeuren gepeild. Voor Belgen blijft Frankrijk de absolute topper, met 26% van de boekingen op zijn naam. Spanje volgt op de tweede plaats met 21%, Italië staat op drie met 16%.

Nederlanders kozen anders in 2015: zij plaatsten Italië op 1 met 19% van de boekingen, en Spanje en Frankrijk volgen met respectievelijk 14% en 13%. Frankrijk en Duitsland kiezen dan weer volledig anders, zij zetten steevast hun eigen land op de eerste plaats.

Weinig lastminuteboekingen

Ondanks de hoge kortingen waarvan je kunt genieten door heel vroeg of juist heel laat te boeken, lagen de Belgische lastminuteboekingen erg laag in 2015. Je reis een week op voorhand pas boeken kan je wel 33% korting opleveren, maar toch zijn amper 10% van de Belgische boekingen via deze manier gebeurd. In Duitsland ligt dat getal nog lager, daar koos 6% voor deze boekmethode. Frankrijk en Nederland genoten dan weer iets meer van deze kortingen: respectievelijk 16% en 11% van de boekingen gebeurden op lastminutewijze. “Op tijd boeken is dan ook een trend bij vakantiehuizen. Gezien ieder object in ons aanbod uniek is garandeert vroeg boeken je de ruimste keuze”, aldus Thibault van Look.