Uit het jaarrapport van vakantiewoningspecialist Interhome blijkt dat Belgen hun huisdier het vaakst meenemen naar Frankrijk (28%), gevolgd door Spanje (14,9%) en de Belgische kust (13,3%). Verder toont het rapport ook aan dat Belgen hun huisdier het meest meenemen voor een vakantie die tussen 5 en 7 nachten duurt en dat vooral Duitsers (40,6%) en Belgen (29,4%) in België verblijven met hun viervoeter.

Vakanties met huisdieren versus algemene trends

Naast Frankrijk blijkt ook het eigen land aanzienlijk populairder bij Belgen voor tripjes met huisdieren (13,3%) dan in de algemene top 5 (7,9%), terwijl het bij Italië dan weer net het omgekeerde geval is (9,5% tegenover 16,9%). Wat de verblijfsduur betreft kiezen mensen met een huisdier vaak voor een iets kortere vakantie. Zo zijn de verblijven van 5-7 nachten nog populairder bij reizen met een hond (51% tegenover 45%), terwijl de verblijven van 8-14 nachten minder dikwijls geboekt worden als er een huisdier meegaat (28% tegenover 40%). Ook de short breaks tot 4 nachten worden vaker geboekt met huisdier (14%) in vergelijking met de algemene boekingscijfers (9%).

Duitsers het vaakst naar België met huisdier

In België zijn het vooral bezoekers uit de buurlanden en Belgen zelf die een vakantiewoning boeken met hun huisdier. Duitsers staan op nummer één met 40,6% van de boekingen, gevolgd door Belgen (29,4%), Nederlanders (21%), Fransen (4,4%) en Luxemburgers (2,2%). Die top vijf is erg gelijkaardig aan de algemene top 5 van toeristen in België. Nederlanders die met hun huisdieren reizen lijken wel vaker te kiezen voor België (21%) dan ze normaal zouden doen (11%). Tot slot sluit Luxemburg de top 5 met huisdieren terwijl die eer voor de algemene top 5 naar Groot-Brittannië gaat.

Toegestaan in meer dan één derde van de vakantiehuizen

Een vakantiewoning heeft als voordeel dat huisdieren genoeg ruimte hebben om zich vrij te bewegen en dat andere vakantiegangers zich niet storen aan de aanwezigheid van je kat of hond. Bij vakantiewoningverhuurder Interhome zijn huisdieren toegestaan in meer dan 13.000 vakantiewoningen, dat is zo’n 37,9% van het totale aanbod. De meeste van die huizen vallen binnen het drie- en viersterrensegment en hebben ruime kamers en omheinde tuinen, zodat het dier ook buiten vrij kan rondlopen.