Ben jij een extraverte of introverte werker?

89

28 JANUARI 2014 | Over het algemeen kan je stellen dat extraverte mensen meer op zoek zijn naar contact dan introverte mensen. Die regel is ook toepasbaar in de werkomgeving. Hoe je die omgeving inricht, kan dan ook een sterke invloed hebben op de prestaties.

Extraverte mensen verkiezen een werkplaats die zodanig ingericht is dat anderen er willen blijven rondhangen. Zo staat de deur bijvoorbeeld altijd open, hangen er foto’s aan de muur of staat er een snoeppot op het bureau.

Ze hebben minder behoefte aan persoonlijke ruimte en zullen daarom liever in de buurt zitten van anderen dan geïsoleerd in een kantoor. Het voordeel is dat extraverte mensen minder last hebben van drukke werkomgevingen en dus makkelijker kunnen werken met muziek of lawaai op de achtergrond. Het negatieve punt is dat ze sneller afgeleid zijn door nieuwe stimuli en langer een praatje maken bij een collega.

Introverte mensen gedijen dan weer minder in een drukke kantoorruimte en verkiezen voldoende privacy. Ze zullen echter makkelijker oogcontact maken met anderen en minder snel afgeleid zijn.

Rekening houden met de persoonlijkheden van werknemers kan dus een grote invloed hebben op de indeling van de werkomgeving en de prestaties op de werkvloer.

Renske De Maesschalck
Bron: Psychologie Magazine