Hoe bewaar ik mijn bruidsboeket?

451
Hoe bewaar je je bruidsboeket

Je bruidsboeket: je hebt het zorgvuldig samengesteld en urenlang gedragen op je bruiloft. Zonde om weg te gooien, niet? Gelukkig kan je je bruidsboeket nog heel lang bewaren, mits de juiste behandeling!   Droog je boeket zelf Hang je boeket omgekeerd op een droge, donkere plaats waar je niet veel…

Je bruidsboeket: je hebt het zorgvuldig samengesteld en urenlang gedragen op je bruiloft. Zonde om weg te gooien, niet? Gelukkig kan je je bruidsboeket nog heel lang bewaren, mits de juiste behandeling!

Droog je boeket zelf

Hang je boeket omgekeerd op een droge, donkere plaats waar je niet veel komt, zoals je zolder. Spuit het daarna in met haarlak om het boeket te fixeren. Hoe sneller je het boeket droogt na de bruiloft, hoe mooier het resultaat! Let op: niet alle bloemen zijn even geschikt om te drogen. Lelies, tulpen en orchideeën gaan bijvoorbeeld rotten, maar astrantia’s, hortensia’s, grassen en (pioen)rozen drogen wel prima. Als je een perfect gedroogd boeket wil na je bruiloft, kan je je bloemist vragen om daar rekening mee te houden bij de keuze van de bloemen. Weet wel dat de vorm van gedroogde bloemen meestal verandert en dat de kleuren donkerder of lichter kunnen worden.

Homemade potpourri

Droog je boeket aan de lucht zoals hierboven beschreven en pluk daarna alle bloemblaadjes. Laat ze nog enkele dagen drogen op krantenpapier tot ze ‘krokant’ zijn. Meng de blaadjes met enkele druppels etherische olie en eventueel wat specerijen. Doe het mengsel in een afgesloten pot en laat nog enkele weken intrekken op een donkere plaats. Ziezo: je eigen potpourri! Als je de pot regelmatig schudt, heb je tot zes weken een heerlijk geurtje dat je instant terugvoert naar je bruiloft.

Laat je boeket professioneel drogen

Wil je dat de kleuren en vormen beter bewaard blijven? Laat het boeket dan ‘prepareren’, liefst zo snel mogelijk na de bruiloft. Maak op voorhand een afspraak en bewaar je boeket in een vaasje met water in de koelkast tot je het kan laten drogen. Het boeket wordt uit elkaar gehaald zodat elke bloem afzonderlijk gedroogd kan worden. Nadat elke bloem perfect gedroogd is, krijgen ze een behandeling en wordt het boeket terug samengesteld zoals het origineel. Kapotte bloemen worden vervangen door een nieuw exemplaar, en wat niet mooi droogt wordt vervangen door een kunstbloem. Laat je boeket onder een stolp zetten, inkaderen of in een elegante fles stoppen zodat je het een mooi plaatsje kan geven in je interieur. Prepareren kost wel iets meer, maar je boeket blijft er prachtig uitzien.

Andere bruiloftsbloemen bewaren

Ook de corsages uit je kapsel of de revers van de bruidegom en de boeketjes van de bruidsmeisjes kunnen bewaard worden. Misschien wil je wel je naaste familie en vrienden een gedroogde bloem opsturen als bedanking en herinnering aan je feest?

Ik wil mijn bruidsboeket gooien

Traditioneel gooit de bruid na de ceremonie haar boeket over haar schouder. Wie het boeket opvangt is de volgende die trouwt. Wil je die traditie in ere houden en tóch een aandenken aan je bruidsboeket? Laat er dan gewoon twee maken: het échte boeket en een goedkopere versie. Eentje om te bewaren, eentje om te gooien. Voilà.

 

Tekst: Anouk Mouton / Foto: Unsplash