Bruiloft uitgesteld? Zo blijft jouw trouwjurk er piekfijn uitzien

297
Hoe bewaar je je trouwjurk het best?

Trouwen tijdens een pandemie kan de pret bederven. Halsoverkop een nieuwe trouwdatum moeten plannen, op zoek naar een andere trouwlocatie … Leuk is anders. 

Je zal heel wat moeten herplannen. Maar wat doe je met je trouwjurk? En hoe bewaar je die trouwjurk? Je kunt ervoor kiezen de bruidsjurk te verkopen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan eens je head over heels verliefd bent geworden op je jurk. Bewaren dus. Maar hoe houd je de jurk mooi?

Het spreekt voor zich dat je niet je trouwjurk ergens achterin je kast moet proppen. Je trouwjurk bewaren, moet zorgvuldig gedaan worden. Zodat hij over een jaar, of zelfs twee jaar, nog steeds picobello in orde is.

Safety first

Het ideale scenario is natuurlijk dat de bruidswinkel de jurk voor je bewaart. Maar als jij van plan bent de bruiloft een jaar uit te stellen, kan het zijn dat je de trouwjurk zelf moet opbergen. Vind een koel, donker plaatsje in je huis. Een plaats waar de jurk veilig is, bewaar hem dus ook niet naast een warmtebron.

Ophangen

Als je jurk gemaakt is van een lichte stof, zoals chiffon of kant, kun je de trouwjurk ophangen. Let er daarbij wel op dat je de jurk goed ophangt. Gebruik een stevige kledinghanger, eventueel met extra haakjes voor de sleep of de sluier. Een jurk gemaakt van een zware stof hang je liever niet op. Er bestaat namelijk een kans dat de stof uitrekt of zelfs scheurt. Geen haak om je trouwjurk aan op te hangen? Je kunt de jurk ook zo plat mogelijk neerleggen en zo bewaren.

In een hoes

De mooiste jurk van je leven laat je natuurlijk niet verstoffen ergens op een zolderkamer. Het is daarom belangrijk dat je de wedding dress ook in een kledinghoes bewaart. Vermijd plastic, dat kan ervoor zorgen dat je parelwitte trouwjurk gele plekken krijgt. Kies voor een stoffen hoes. Het liefst katoen, dat laat de trouwjurk ademen en is stevig.

Box it

Je kunt je trouwjurk ook bewaren in een opbergdoos, maar niet zomaar een opbergdoos. De doos moet gemaakt zijn van pH-neutraal karton. Zo blijft de kleur van jouw jurk helder. Verder mag de doos geen licht doorlaten groot genoeg zijn voor jouw trouwjurk. Deze methode is het best voor zwaardere trouwjurken.

Staat je trouwdag dan eindelijk om de hoek?

Komt jouw big day dichter in beeld? Haal de trouwjurk dan een aantal dagen eerder uit de hoes of uit de doos. Hang de jurk uit zodat de meeste kreukels verdwijnen door het gewicht. Met een stoomborstel haal jij de laatste kreukels op een veilige manier uit jouw  lievelingsjurk. Et voilà! Je trouwjurk is nog net zo mooi als toen je hem voor het eerst zag.

 

Tekst: Yvonne Kuiken