Wie vaak gaat lopen heeft zeker en vast wel al gemerkt dat een loopsessie helpt om je hoofd leeg te maken. Maar dat is niet enkel een gevoel, maar het is ook bewezen. Meer nog: wetenschappers hebben ontdekt dat je van lopen slimmer wordt.

Een intensieve loopsessie doet niet alleen wonderen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Na meer dan 30 jaar onderzoek hebben onderzoekers in de neurowetenschappen het verband ontdekt tussen aerobic training en het cognitieve denken.

“Heel moeilijke woorden, maar eigenlijk is het heel simpel”, legt Karen Postal, voorzitter van de Amerikaanse Academie van Klinische Neuropsychologie uit in New York Magazine. “Als je 30 à 40 minuten loopt, creëert je lichaam nieuwe neuronen in je hersendelen waar het geheugen en leervermogen gelokaliseerd zijn. Je wordt dus slimmer van lopen.”

Ook de bloedtoevoer naar de frontale hersenkwab wordt gestimuleerd tijdens het lopen. Die heeft een invloed op helder denken, vooruit plannen, focus en concentratie.

Daarnaast merken lopers ook dat hun humeur verbetert. Let wel: lopen zal verdriet of een depressie niet tegenhouden, maar het helpt mensen wel met het herstellen van de symptomen.

Niets dan voordelen dus! Waar liggen onze loopschoenen?

 

Foto: iStock