Bijzonder interview met Eva Mouton

342

Die ochtend in onze mailbox… Hey Bart, Kathleen Vereecken en ik hebben een tof kinderboek gemaakt: “Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders”. Het is een avontuurlijk verhaal met veel illustraties, echt een leesboek dat veel kindjes zal aanspreken, denk ik. Iets voor op Steps.be? Als Eva Mouton ons iets vraagt kunnen wij niet weigeren…

Een bijzonder boek vraagt om een bijzonder interview! Dus Eva vertel: hoe bijzonder is dit boek?
Héél bijzonder! (lacht) Het is een grappig leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Omdat er veel illustraties in staan, spreekt het ook minder geoefende lezers aan. Het verhaal gaat over Jan, een jongetje dat van zichzelf vindt dat hij niet bijzonder is. Samen met zijn brutale buurmeisje Nina gaat hij op zoek naar bijzondere mensen. Misschien kan hij wat van ze leren? Blijken die ‘bijzondere’ volwassenen allemaal gekke kwieten te zijn, waardoor Nina en Jan van het ene avontuur in het andere belanden.

De kip en het ei indachtig, wat was er eerst: de tekst of de bijzondere tekeningen?
Kathleen Vereecken vertelde me op restaurant dat ze een boek had geschreven. We praatten wat over het verhaal, toen ze, heel spontaan, zei: ‘He! Misschien moet jij de illustraties doen!’ Ik heb haar verhaal gelezen op een gezellige zondagavond en wilde meteen beginnen tekenen. Daarna hebben we nog eens ‘officieel’ vergaderd (lees: wijntjes gedronken bij Kathleen thuis) om alles concreet te maken en ben ik eraan begonnen.

Heb je al bijzondere reacties gekregen?
Een mama vertelde me dat ze het boek gekocht had voor haar drie dochters en er een beurtrol moest geloot worden, omdat ze er allemaal tegelijk in wilden beginnen. Een andere mama mailde dat haar zoon afwisselend wat pagina’s las en ondertussen tekeningen maakte. Zeg nu nog eens dat jongens niet kunnen multitasken!

Teken je anders voor bijzondere kinderen dan voor grote mensen?
Als ik voor kleuters teken, zorg ik ervoor dat alles heel kleurrijk is en alle informatie gevat is in één duidelijk beeld. Voor lagere school-kinderen pas ik me eigenlijk weinig aan. Mijn tekenstijl is namelijk sowieso vrij helder, speels en kinderlijk.

Had je als bijzondere 8-jarige al een favoriet kinderboek?
Ik vond de verhalen van Roald Dahl geweldig: Mathilda, De reuzenkrokodil, De GVR, de Reuzenperzik… Hoe gekker, hoe liever!

Welk bijzonder project mogen we binnenkort nog van je verwachten?
Dit najaar komt nog het ‘Mini Woonboek’ uit, een dik boek met originele interieurtips voor de kinderkamer van Woonblog-oprichters Britt Sebrechts en Tom Cole. Met illustraties van mijn hand! Daarnaast is mijn gloednieuwe webshop net gelanceerd: www.evamouton.be. Daar ben ik nu druk nieuwe producten voor aan het ontwerpen.

En nog een bijzondere laatste vraag: wat is je lievelingseten?
Mijn lievelingseten is blijven steken in mijn kindertijd. Je kan me geen groter plezier doen dan kip met appelmoes en frietjes. Mmm!

Ik ben Jan en ik ben niets bijzonders is uitgegeven bij Lannoo.

Opmaak 1