De journalist van de toekomst: Björn

117

29 MAART 2014 | Hoera! Steps bestaat 20 jaar en daarom maakten wij een uniek verjaardagsnummer. In die speciale editie staan 20 interviews geschreven door twintig 20-jarige studenten journalistiek. Maar dat is niet alles! Met een crossmediale toekomst voor ons, posten wij hier op onze website ook 20 interviews van het jonge geweld zelf. Maak kennis met twintiger Björn Ameye.

DSC_3174

1. We beginnen met de openingsvraag die jullie ook moesten stellen. Waar was jij 20 jaar geleden?
Exact 20 jaar geleden was ik er nog niet. Ik ben geboren op 4 juli.

2. Wat is jouw vroegste herinnering?
Wat mij altijd is bij gebleven, is een nachtmerrie die ik had toen ik een paar jaar oud was. Ik herinner me nog dat ik midden in de nacht wakker werd en dat ik de rest van de nacht niet meer geslapen heb, zo bang was ik.

3. Kan je jouw jeugdjaren in één woord samenvatten?
Als ik één woord moet kiezen, dan is het ‘gelukkig’. Het klinkt cliché, maar het is zo. Ik heb een mooie jeugd gehad zonder grote problemen of verliezen.

4. Wat vond je de leukste leeftijd tot nu toe?
Voor mij is dat toch de leeftijd van 18 jaar. Ik vind dit de grootste overgang in het leven, namelijk die van ‘kind’ naar volwassene. Het is ook op die leeftijd, in mijn geval dan toch, dat je begint aan je periode als student. Het is iets heel anders dan het middelbaar onderwijs, je bent veel vrijer.

5. Je studeert journalistiek. Waarom heb je die richting gekozen?
Omdat ik graag journalist wil worden. Deze richting is daar ideaal voor. Je krijgt lessen over alles wat je nodig hebt om een goed journalist te zijn en te worden. Je krijgt ook van alles een beetje. In deze richting krijg je zowel radio, televisie als print. Ik wil al lang graag journalist worden. Ik schrijf graag en praat graag over wat er gebeurt in de wereld.

6. Heb je idolen in de media?
Echte idolen heb ik niet, maar er zijn wel bepaalde journalisten die ik graag aan het werk zie. Zo vind ik Karl Vannieuwkerke een zeer goede journalist. Hij is ook niet altijd 100% de hardcore journalist. Er is ook vaak plaats voor humor.

7. Voor je deze opdracht kreeg, kende je Steps?
Ik kende het magazine wel, maar ik moet bekennen dat ik er nog nooit in gebladerd had.

8. Wie heb jij geïnterviewd en waarom vond je die persoon de moeite waard?
Ik had een interview met Clo Willaerts. Zij werkt ondertussen bij Petercam en is vooral bezig met sociale media en internet in het algemeen. Ik vond Clo een heel interessante persoon om te interviewen. Sociale media zijn tegenwoordig overal en dus is het leuk om iemand die er veel van afweet te kunnen interviewen. Door het interview ben ik ook bepaalde apps of tools gaan gebruiken die Clo Willaerts had aangehaald.

9. Hoe is het interview verlopen?
Heel vlot. We hadden afgesproken in Mechelen, in de gebouwen van Sanoma. Het was een leuke babbel en na het interview hebben we samen nog iets gedronken.

10. Ben je trots op het resultaat?
Je bent altijd trots als een artikel dat je zelf hebt gemaakt gepubliceerd wordt. Het geeft een soort van voldoening. Je steekt veel werk in een stuk en gaat mensen interviewen. Als het afgewerkte stuk dan verschijnt, ben je natuurlijk ook trots.

11. Zou je ooit voor Steps willen werken?
In de journalistiek gaat het vaak niet over waar je wel en niet wil werken, maar wel over waar je kan werken. Het is niet gemakkelijk om werk te vinden binnen de journalistiek. Dus als ik de kans krijg om te schrijven voor bijvoorbeeld Steps, dan zal ik zeker niet nee zeggen.

12. Een klein journalistiek dilemma: print of digitaal?
Geen één van de twee. Mijn hart ligt vooral bij televisie. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, dan kies ik toch voor print. Persoonlijk vind ik papier authentieker. Lang voor er sprake was van internet waren er al papieren kranten en magazines. Ik lees veel liever een echte krant dan de site van diezelfde krant. Vandaar zou ik ook liever schrijven voor print, dan digitaal. Al is het tegenwoordig vaak voor een journalist een combinatie van de twee.

13. Waar droom je van?
Een job als journalist. Liefst voor een groot medium. Ik volg journalistiek en werken als journalist is wat ik later wil doen.

14. Ben je gelukkig?
Ik ben gelukkig. Ik heb in mijn leven alles wat ik nodig heb en dat is voor mij voldoende om gelukkig te zijn.

15. Is er iets wat je haat?
Als er één iets is wat ik echt haat, dan zijn het wel mensen die liegen. En dan vooral diegenen die staan te liegen voor je neus. Dat is iets waar ik echt niet tegen kan.

16. Wat is jouw lievelingseten?
Een goede steak met frieten. Het is zo simpel, maar ik vind dit één van de beste, typisch Belgische, gerechten die er zijn.

17. Hoe oud wil je worden?
Liefst zo oud mogelijk. Er een leeftijd op plakken vind ik nogal moeilijk. Maar het hoeft voor mij ook niet om bijvoorbeeld 110 jaar te worden.

18. Waar zou je graag wonen?
Het liefst van al zou ik in West-Vlaanderen blijven wonen.

19. Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Ik denk dat de belangrijkste vragen gesteld zijn. (lacht)

20. Tot slot, wat doe jij in 2034?
Dan hoop ik als journalist te werken.

De 20-jarigen zijn allemaal  student aan de Howest in Kortrijk. Wij danken hen en hun school dan ook meer dan 20 maal voor hun enthousiaste medewerking aan ons verjaardagsnummer.