Beyoncé ontmoeten. Willen we dat niet allemaal? Wel, de Antwerpse masterstudente Woordkunst Clara De Decker (25) zal het écht proberen in november. Ze maakt ook een documentaire over haar tocht, en dat is meteen ook haar eindwerk. Wij vroegen haar naar haar missie ‘Blame Beyoncé’.

Met haar eindwerk ‘Blame Beyoncé’ wil Clara De Decker te weten komen of ze, zoals Beyoncé zelf zingt, alles kan bereiken wat ze wil. Daarom wil ze mevrouw Knowles ontmoeten. De superster heeft Clara al haar hele leven geïnspireerd met haar teksten en nu wil ze uitvissen of Queen B’s woorden ook de waarheid zijn. “Blame Beyoncé is niet negatief bedoeld. Ik stel haar verantwoordelijk voor het geloven in mijn dromen. Als ze meent wat ze zingt, dan wil ze me ontmoeten“, zegt Clara.

Schermafbeelding 2016-09-26 om 20.42.15Clara, sinds wanneer heb jij het plan om Beyoncé te ontmoeten?
Op dat idee kwam ik al een hele tijd geleden. Een van de studenten die net was afgestudeerd, kwam langs in de kledingwinkel waar ik werkte. Ze vroeg me wat ik zou maken als eindwerk. Ik zei: ‘Waarom mag ik niet gewoon Beyoncé interviewen?’ Die vriendin antwoordde heel nuchter: ‘Waarom niet?’. Daar heb ik toen heel lang niet meer aan gedacht tot de vraag kwam wat ik nu eigenlijk met m’n eindwerk zou doen. Ik heb het idee op tafel gelegd en dat is het uiteindelijk geworden. Het is begonnen als grap, maar het is wel heel serieus geworden. Schermafbeelding 2016-09-27 om 14.15.44En die ‘serieuze grap’ zal een documentaire worden. Hoe zal die er precies uitzien?
Het materiaal moet nog worden gemaakt, dus het is moeilijk om er nu al woorden op te plakken. Zoals je ziet in de clip die ik bij wijze van teaser maakte, hecht ik veel belang aan het (audio)visuele. Het moet een esthetische trip worden, op weg naar Beyoncé, en tegelijkertijd naar mezelf.IMG_0233.JPG gedraaidHet gaat hem meer om de tocht ernaartoe dan om de ontmoeting zelf. Wat zal allemaal aan bod komen tijdens die reis?
Ik moet realistisch zijn, de kans dat ik haar ontmoet is heel klein. Dus ik kan niet riskeren dat ik haar niet ontmoet en geen eindwerk heb. Mensen die naar Santiago de Compostella wandelen, hebben een richting. Het gaat niet over die plek in Spanje, maar over de tocht ernaartoe. Alleen wil ik niet naar Spanje, maar naar Beyoncé. Ik zal tijdens die tocht mensen ontmoeten, of net niet ontmoeten. Misschien loopt niets zoals ik het wil. Nog nooit ben ik zo afhankelijk geweest van de ‘goodwill’ van mensen. Ik ben nogal een controlefreak en vind het moeilijk om dingen los te laten. Op dat vlak is mijn eindwerk dus de ultieme beproeving. Omgaan met zoveel neen’s, kan ik dat? Die psychologische kant moet er zeker in. De maakbaarheid van alles. De grootheidswaanzin. De prestatiedruk. Hoe kom ik bij het waanzinnige idee om Beyoncé te ontmoeten? In november moet er een spel gespeeld worden waarbij ik zo dicht mogelijk bij Beyoncé moet geraken. Daarna begint het echte werk, de documentaire maken.

Schermafbeelding 2016-09-26 om 20.29.55Je wil een heleboel mensen ontmoeten uit Beyoncés entourage zoals stylisten, haar eerste vriendje… Wat is het ergste dat kan gebeuren?
Het ergste wat kan mislopen is dat ik alleen maar voor gesloten deuren kom te staan. Ik ben nu contacten aan het leggen, mails aan het versturen, maar da’s geen directe toegang. Ik zal vooral moeten proberen om ter plaatste mensen te ontmoeten. Maar als niemand bereid is me te helpen, sta ik nergens. Ik zal dus moeten rekenen op geluk, toeval, en Beyoncés goed humeur.Schermafbeelding 2016-09-27 om 14.13.34Waarin ben jij net als Beyoncé?
In het doorzetten, niet willen opgeven. Ik wil me daar niet voor moeten verontschuldigen. Als ik voor iets ga, dan komen er ook lelijke kanten van mij naar boven. Een bitchy kant. Dat is bij Beyoncé ongetwijfeld ook het geval. Ze gaat altijd voor het beste. En wie met haar samenwerkt, wordt verwacht hetzelfde te doen.IMG_0234(1)Stel: de enige echte Queen B beslist uiteindelijk dat ze je wil ontmoeten. Waarover wil je dan praten met haar?
Ik weet heel duidelijk waarover ik het niet wil hebben. Niet over haar nieuwste album, haar relatie met Jay-Z of het liftincident met Solange. Daar gaat het bij mij niet om. Ik wil een gesprek over ambitie en de grenzen die daaraan verbonden zijn. Het is heel duidelijk wat haar doorzettingsvermogen haar heeft opgeleverd. Zes albums, een record van 24 MTV-awards, en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar wat heeft ze ervoor moeten opgeven? Daar ben ik benieuwd naar.

Je kan Clara volgen tijdens haar trip via haar website, Facebook, Instagram en Twitter.