Wat met bloemenmeisjes op je huwelijk?

164
Bloemenmeisje

Er zit een hele mooie betekenis achter het gooien van die bloemblaadjes…

Vroeger waren bloemenmeisjes aanwezig op het huwelijk en droegen ze tarwe en kruiden. Het bracht voorspoed en vruchtbaarheid. In Engeland hadden bloemenmeisjes een zilveren beker versierd met linten en vergulden rozemarijntakken. Niet alleen het gangpad in de kerk werd toen bestrooid, de hele route vanaf het huis van de bruid tot aan de kerk kreeg een spoor van rozenblaadjes.

Wachten op de intrede

Bloemenmeisjes zijn vaak de kindjes van het bruidspaar zelf, kinderen uit de familie of van goede vrienden. Het bloemenmeisje loopt voor de bruid en haar vader en bezaait de rode of witte loper met bloemblaadjes. Ze zijn steeds schattig uitgedost en de gasten zijn helemaal vertederd als ze over het gangpad komen gelopen. Het is namelijk ook een soort aankondiging voor le moment suprême: de intrede van de bruid. Het moment waarop iedereen zit te wachten.

Ring security

Ook jongetjes kunnen natuurlijk ingeschakeld worden. Zij krijgen dan vaak de taak van ringdrager. Een héél belangrijke taak dus. Om die wat meer in de verf te zetten, worden ze vaak gepromoveerd tot ‘ring security’, compleet met security-box. Alles om die ringen veilig vooraan te krijgen, dus! Het bloemenmeisje en de bruidsjonker samen, dat is altijd een plaatje.

We begrijpen dat je niemand kan uitsluiten en liefst alle kinderen van de familie erin betrekt, maar dat is niet altijd mogelijk. Bruidskindjes krijgen een taak die ook bij hun leeftijd moet passen. Een meisje van 12 zal er misschien niet meer voor staan te springen. Omgekeerd zie je vaak newborns in een karretje naar voor gerold worden. Dat kan schattig zijn en zeker als het je eigen kindje is, begrijpen we dat je je kind erbij wilt. Maar voor je met bolderkarren en andere installaties aan de slag gaat, denk ook aan het comfort van het kind in kwestie.

Let it go

Het zijn en blijven nog altijd kinderen. Je kunt het wel perfect in je hoofd hebben en met handen en voeten uitleggen wat ze moeten doen. Op het moment zelf doen ze nog altijd gewoon lekker hun zin. Bovendien kunnen ze best wat zenuwen hebben om doorheen al die mensen te lopen. Je kunt ze dus niet forceren om iets te doen wat ze niet willen of durven doen. Het zal dus niet altijd een vlekkeloos optreden zijn, maar als je dat gewoon loslaat en op je af laat komen, zorgt het sowieso voor een onvergetelijk moment. Een onschuldige valpartij, een huilbui of een omgevallen mandje zal later nog voor de nodige hilariteit zorgen. Spontane momenten zorgen voor de mooiste herinneringen.

Auteur: Marlies Maddens / Foto: Unsplash