Ga er maar even gezellig bij zitten en neem er gerust een boek bij. Lezen is namelijk uitstekend voor je hersenen. Dat wist je natuurlijk al langer, maar verschillende wetenschappers hebben nu ook staalhard bewijs geleverd dat wie veel leest gewoon slimmer én zelfs gezonder is.

 

Lezers leven langer

Uit een onderzoek van de Yale University School of Public Health blijkt dat mensen die vaak lezen ook langer leven. Lees je meer dan 3,5 uur per week (een half uurtje per dag dus), dan heb je 23 procent minder kans om tijdens de komende 12 jaar te sterven.

Lezen is goed tegen stress

Het lezen van een boek kan je stressniveau met 68 procent doen dalen, dat blijkt uit een studie van de universiteit van Sussex. Het maakt overigens niet uit welk boek je leest; door helemaal in je boek op te gaan, ontsnap je aan de zorgen en stress van elke dag, je hartslag daalt en je spierspanning vermindert. Lezen is zelfs een betere ontstresser dan bijvoorbeeld wandelen of naar muziek luisteren.

Lezen vertraagt het verouderen van het brein

Het ouder wordende brein gaat trager werken, waardoor je minder goed dingen kunt onthouden. Verschillende studies bewijzen dat veel lezen het verouderingsproces van het brein kan vertragen. Veel lezen zou ook dementie tegengaan.

Dankzij literatuur leer je ‘gedachten lezen’

Een studie in het vakblad Science bewijst dat je dankzij het lezen van literatuur makkelijker de emoties in de gezichten van anderen herkent. Bij hoogstaande literatuur moet je je inspannen om complexe personages te begrijpen, waardoor je meer gaat nadenken over menselijke emoties en de drijfveren van mensen. Opgelet: uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat dit bij makkelijke, populaire fictie niet het geval. Je hersenen moeten met andere woorden wel aan het werk gezet worden.

Lezen helpt je beter slapen

Veel beter dan die eeuwige smartphone waarvan het blauwe licht je wakker houdt: een simpel boek! Een boek zorgt dat de overgang tussen wakker en slapen vlotter verloopt waardoor je beter slaapt. Echter: het boek mag wel geen thriller of horrorverhaal zijn (want veel te spannend en gruwelijk) en het moet een fysiek boek zijn (het licht van een e-reader houdt je wakker).

Boekenwurmen zijn meer empathisch

Mensen die veel fictie lezen, blijken hun medemens beter te begrijpen. Vooral mensen die houden van fictieboeken, blijken meer empathisch; ze houden meer rekening met de gevoelens en verlangens van anderen en ze staan ook meer open voor ander ideeën. En vreemd: bij de lezers die non-fictie lazen of zich niet lieten meeslepen door het verhaal, was dit effect niet merkbaar.