Een boeket bloemen op tafel is altijd mooi. Jammer genoeg blijven ze dat niet lang en laten ze meestal al snel hun kopjes hangen. Wij zochten en vonden enkele tips om je bloemen wat langer vrolijk te houden.

Tip 1: denk aan het weer

Een boeket kan al schoonheid verliezen bij het verlaten van de bloemenwinkel. Zo kunnen ze niet tegen regen, want de druppels laten bruine vlekken achter op de bloemen. Houd daarom het boeket naar beneden als je buitenstapt. Ook temperatuursverschillen hebben een invloed. Als het buiten koud is, vraag dan de bloemist dan om extra folie rond de ruiker te wikkelen. Is het warm, zorg er dan voor dat ze genoeg water hebben tijdens het vervoeren.

Tip 2: schuin afsnijden en propere vaas

Vooraleer je de bloemen in een vaas zet, snijd je ze best eerst schuin af. Zo kunnen de steeltjes veel meer water opnemen. Dat doe je het beste met een scherp mes. Het is ook belangrijk om de bloemen in een propere, goed gepoetste vaas te zetten. De bacteriën van het vorige boeket zouden het nieuwe geen goed doen.

Tip 3: niet naast fruitmand, zonlicht of verwarming

Sommige fruitsoorten, zoals kiwi’s, appels en bananen, produceren ethyleen of etheen, wat rotting veroorzaakt. Ze kunnen ook jouw boeket besmetten en zo zullen de bloemen sneller vergaan. Ook de verwarming, of andere dingen die warmte afgeven (zelfs een televisie of computer), doen bloemen geen goed. Het zorgt ervoor dat ze uitdrogen. Direct zonlicht doet ook meer kwaad dan goed. Je zet het boeket beter op een koele, maar lichtrijke plaats.

Heb jij nog andere tips?

(foto’s iStock)