Borgloon verrast

2044

Bijzondere panoramapunten en logeerplekken, lekkernijen, … Borgloon verrast!

Na het doorkijkkerkje heeft Borgloon, gelegen in het hart van de fruitstreek, met de zwevende kapel een nieuwe en unieke toeristische trekpleister. De parel van Haspengouw is rijk aan unieke uitzichten en is dé place to be voor fietsers en wandelaars.

Lekker erfgoed: de stroopfabriek

Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. Niet voor niets dat de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ kregen. De sinds dit jaar gerestaureerde stroopfabriek – voormalig winnaar van de Monumentenstrijd – is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. In het gloednieuwe belevingscentrum ontdek je het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan. Een zwevend looppad voert je naar de voormalige stroopkamer en het belevingscentrum. Onderweg bezoek je de stroopproductie. Deze unieke industrieel archeologische site is een beleving voor jong en oud.

Shoppen: laat je verrassen

Soms hoef je het echt niet ver te zoeken om leuke zaken te scoren. Borgloon (www.borgloon.be) is weliswaar geen shoppinggemeente maar het loont beslist de moeite om eens langs de winkels te kuieren. In Borgloon ontdek je een gevarieerd aanbod (o.a. Geladé J&J dancing, www.macqueen.be en RG Immo, www.rgimmo.be)   en de handelaars staan je indien gewenst graag met raad en daad bij. Pauzeren of napraten van je dagje Borgloon doe je in van de gezellige horecazaken. Fijne ontdekkingstocht!

Kinderen: op stap met Bas Das

Wie denkt dat wandelen saai is, heeft het helemaal mis. Met het boekje Bas Das in de hand wordt elke wandeling een plezier. De bedoeling is om jonge natuurontdekkers op een andere manier naar het landschap te doen kijken. Het boekje is opgesteld aan de hand van tien Greenspots (Landschapswandelingen). Elke wandeling heeft een thema zoals ‘ridders & kastelen’ of ‘in het spoor van fruit’. Elk thema bevat opdrachten voor onderweg, maar ook spelletjes en doedingen.

Cultuur: een zwevende kapel

Na acht jaar is de unieke Doorkijkkerk wereldwijd een echt begrip. Met helsheaven, een zwevende kapel, is er sinds eind juni een volwaardige toeristische trekpleister bijgekomen. Vanuit het panoramakunstwerk krijg je een adembenemende uitkijk over het fruitlandschap. De kapel aan de Galg ligt op de grens tussen Sint-Truiden en Borgloon en de naam verwijst naar het vlakbij gelegen Helshoven. Het landschapskunstwerk is gemaakt van negentig zieke kersenbomen uit de omgeving die werden gerooid. Op die manier schenkt de Haspengouwse kunstenaar Frits Jeuris de bomen nu een tweede leven. Het is al het vijfde panoramapunt naast het routenetwerk van Haspengouw.

Logeren in boomtenten

In het landschap, langs de dreef naar het kasteel van Hex, vind je vier boomtenten waarin je kunt overnachten. De traanvormige sculpturen hangen aan hoogstammen en vormen een alternatief onderkomen om een nacht in Borgloon door te brengen. Het werk van kunstenaar Dré Wapenaar bevindt zich steeds op de grens tussen architectuur en beeldhouwkunst. De sociale interactie rond het werk is voor de kunstenaar van groot belang. Bij de boomtenten vind je ook Field Furniture ‘Pure Nature’, een zit-, was-, toilet- en barbecue-eenheid gebaseerd op de paloxen of fruitkisten die je vaak ziet in het Haspengouwse landschap. Voor wie een bijzondere logeerervaring wil!

Meer weten? www.borgloon.be/toerisme

(Tekst: Michael Meers / Foto’s: Michael Meers, Visit Limburg)