Oktober staat traditioneel in het teken van borstkanker. Dit kunnen wij niet aan ons laten voorbijgaan, want jaarlijks krijgt 1 vrouw op 9 vrouwen ermee te maken. Dat cijfer is anno 2020 nog veel te hoog. Positief is dat de behandeling steeds minder invasief is en dat de prognose redelijk goed is. Cruciaal daarbij is dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld wordt. Deze drie kleine dingen kun je alvast zelf doen.

1.Praat erover

Hartsvriendinnen zijn de beste gesprekspartners. Smalltalk over je borsten zorgt ervoor dat je minder schroom krijgt om dit onderwerp aan te snijden. Bovendien kun je door te praten over borstkanker zorgen voor bewustwording bij anderen.

2. Laat je screenen vanaf je vijftigste

Ver-van-je-bedshow? Ken je vrouwen in die leeftijdscategorie, maak hen erop attent dat er in België een bevolkingsonderzoek bestaat en push hen om eraan deel te nemen. Er doen veel negatieve geruchten de ronde over mammografieën, maar het is hooguit een beetje vervelend. De screeningsmammografie is bovendien volledig gratis.

3. Controleer

Een knobbeltje wordt vaak ontdekt door jezelf of door je partner. Sta regelmatig voor de spiegel en bestudeer je twee lievelingen. Zo leer je je borsten goed kennen. Merk je een verandering op? Praat erover met je huisarts en wacht niet tot het te laat is.’ Meten is weten’ en ‘hoe vroeger hoe beter’ zijn wijze uitspraken in dit geval.

Eén ding willen we je nog meegeven: er is absoluut geen reden tot paniek als je iets ontdekt wat niet helemaal pluis is. Er zijn veel verschillende redenen waarom je een verandering in je borsten kunt waarnemen. Gewoon laten controleren!

Meer info: www.think-pink.be