Een goed kussen is letterlijk en figuurlijk een hoofdzaak in slaapcomfort. De ondersteuning die het biedt is van essentieel belang voor een goede en gezonde nachtrust. Een verkeerde keuze kan gemakkelijk leiden tot een nacht vol gewoel, een pijnlijke nek en/of schouders en zelfs erger. Het heeft echt geen zin om fortuinen te stoppen in een matras en bedbodem om dan te besparen op hetgeen waar je hersenen moeten op rusten.

De één wil een dik stevig exemplaar terwijl een ander met hetzelfde postuur net zijn oren het liefst op een dunne variant legt. Hoe dan ook moet je er altijd voor zorgen dat nekspieren en wervels ontspannen zijn. Omdat ieder mens van houding verandert gedurende de nacht is een vaste dikte niet altijd ideaal. Juist omdat de meeste mensen in een voorkeurshouding slapen, is het lastig om een hoofdkussen te vinden dat voor meerdere houdingen geschikt is. Het is essentieel dat hoofd en nek goed ondersteund worden in zowel rug- als zijligging. Het perfecte kussen vult de holte tussen de schouders en het hoofd op en ondersteunt zodoende de nekwervels. Als de ondersteuning van het hoofdkussen juist is, zal dit ook een corrigerende werking hebben op de wervelkolom. Nekrolkussens bieden meer steun aan de nekwervel dan kussens zonder nekrol. Het is echter wel belangrijk dat de dikte van de nekrol juist is. Klopt die namelijk niet dan is de kans groot dat u op op termijn een nekhernia oploopt.

Goedgevuld assortiment

Een zijslaper heeft een dikker hoofdkussen nodig dan een rugslaper en een buikslaper heeft er meestal helemaal geen nodig of toch zeker geen dat te dik is. Als u een matras heeft waar u in wegzakt, dan is een dunner kussen meestal aan te raden. Heeft u een stevige matras, dan bent u over het algemeen juist beter af met een dikker exemplaar. Bij brede schouders wordt bij de zijligging de ruimte tussen uw hoofd en de matras groter waardoor u een dikker kussen nodig heeft. Bent u juist smal, dan is een dunnere variant beter. De vulling van het kussen heeft invloed op de temperatuur en het vermogen om vocht op te nemen. Daarnaast bepaalt de vulling ook of het kussen verend of juist stug is. Ga dus goed na wat de verschillende eigenschappen zijn van dons, traagschuim, latex, synthetische vulling,…

Wat met de duurzaamheid?

De levensduur is korter dan de meeste mensen denken. Een gemiddeld hoofdkussen behoudt tussen de 3 en 5 jaar zijn vorm en veerkracht. Maar een kussen wordt snel onhygiënisch waardoor er allergische reacties kunnen ontstaan. Als u daarvoor gevoelig bent is het belangrijk het hoofdkussen regematig te vervangen of een anti-allergische kussenbeschermer over uw hoofdkussen te doen. In uw hoofdkussen trekt stof, zweet en speeksel. Daarnaast verwarmt u het kussen elke nacht en kan het daardoor makkelijk een broedplaats voor bacteriën worden. Een synthetisch kussen kan meestal gewassen worden en heeft meestal een zacht aanvoelend effect. Een donzen hoofdkussen is meestal niet wasbaar, maar kunt u wel regelmatig opschudden of buiten leggen wanneer het een aangenaam weertje is. Doe dit omdat de vulling van een donzen kussen langzaam vanzelf in elkaar gedrukt wordt. Zulke kussens geven een “hotelgevoel” waardoor mensen een gezellig eerste effect ervaren. Een traagschuim of visco-elastisch hoofdkussen bijvoorbeeld van Tempur of Auping behoudt heel mooi zijn vorm en is toch wel het meest duurzame en ondersteunende materiaal voor uw nek. Het geeft een ontlastend resultaat terwijl latex een tegendruk creëert zodat uw nekspieren minder onspannen. Tempur heeft een gamma hoofdkussens voor zowel zij-, rug- als buikslapers. Technogel is dan weer een uniek hoofdkussen dat steeds een fris aanvoelen geeft. Dit komt doordat de bovenste laag bestaat uit een gel materiaal dat zowel in warme als koude temperaturen hetzelfde aanvoelt. Perfect voor mensen die snel transpireren of snel te warm hebben.

In ons gamma beschikken we over een 100-tal verschillende hoofdkussens in alle mogelijke materialen. U kunt deze ook vrijblijvend 2 nachten uitproberen bij u thuis vooraleer u een definitief hoofdkussen aankoopt. Aangekochte hoofdkussens worden nu eenmaal niet teruggenomen. (foto’s Getty)

Alle info en verder advies bij
Bosmans Slaapcomfort, Liersesteenweg 147 – Heist-op-den-Berg
T 015 24 90 28 – info@slaapcomfort-center.be –
www.slaapcomfort-center.be
Open: maandag – vrijdag: 10u – 12u & 13u – 18u –   zaterdag: 10u – 17u