Geproefd: de Boule de New York

333

Boule de… New York? Ja, je leest het goed. De Boule de Berlin is ondertussen passé, gedaan. Nieuw is de Boule de New York! Het is een variant op de cronut, een kruising tussen een croissant en donut, die we twee jaar geleden ook al eens testten.

De cronut, uitgevonden door de Franse patissier Dominique Ansel, was al heel populair. Het magazine Time omschreef het zelfs als ‘een van de heerlijkste uitvindingen van de laatste jaren’. Maar het recept van de variant, de Boule de New York, bedacht niemand minder dan Chef Patissier Fabrice Collignon. Hij vergaarde al naam en faam in sterrenrestaurants in België, New York en Parijs. Ik ben benieuwd! Het ziet er alvast lekker uit.

Mijn bevindingen:
Het lijkt net een uit de kluiten gewassen donut, inderdaad. Maar als je verwacht dat je ook de smaak van een donut gepresenteerd zal krijgen dan sla je de bal behoorlijk mis. Ook de Boule de Berlin is niks in vergelijking met de Boule de New York. Het lijkt eerder een boule voor het chique volk. Bovenaan is het staaltje patisserie rijkelijk bedekt met een crunchy laagje gezouten karamel. De vulling bestaat uit speculoos en toegegeven, het klinkt allemaal overheerlijk. Maar natuurlijk gaat het om de smaak van deze nieuwe uitvinding.
Na een eerste hap schrik je wel een beetje. Verrassend genoeg proef je nogal wat kaneel. Dit zit in de speculoosvulling samen met een paar andere kruiden maar het overheerst een beetje. Ècht storend is de kaneelsmaak niet (als je kaneel lust natuurlijk). Nadien blijft er ook een zoutig smaakje achter in je mond. De krakende karamelstukjes bovenaan zijn heel aangenaam. Alleen jammer dat de vulling niet erg stevig is, zo wordt het wat onhandig om het ding op te eten. De structuur van het geheel doet me nogal denken aan oliebollen: zacht en licht. Na het eten van de boule de New York heb ik het gevoel heel wat suiker gegeten te hebben. Een slok water is zeker welkom. Wacht, geef mij maar de hele kruik. Het idee zit goed maar de uitvoering schiet een beetje tekort. Maar als je mij zou vragen wat ik verkies: geef mij dan toch maar oliebollen. Zachtere smaak en je kiest zelf hoeveel suiker je erop doet. No balls, no glory! Maar als je wél een zoetebekje bent, zal deze Boule de New York je zeker smaken.

Beschikbaar vanaf 14 februari bij Fabrice Colligon: Waterloosesteenweg 637, 1050 Brussel www.fabricecollignon.be. De lekkernij zal ook beschikbaar zijn in een aantal Belgische koffiebars.

Caffènation, Mechelsesteenweg 16, 2000 Antwerpen
OR Espresso Bar, Rue A. Ortsstraat 9, 1000 Brussel
OR Espresso Bar, Place Jourdan 13A, 1040 Etterbeek
OR Espresso Bar, Walpoortstraat 26, 9000 Gent
Sweet coffee, Botermarkt 15, 3500 Hasselt
Viva Sara Kaffée, Grote Markt 33, 8500 Kortrijk
Punto Caffè, Leopold Vanderkelenstraat 17a, 3000 Leuven
Get Your Mug., 17 rue des carmes, 4000 Luik
Beans, Ijzerenleen 37, 2800 Mechelen