Bowspring: een natuurlijk medicijn

Blogstay-vacation

Terugkeren naar onze natuurlijke lichaamshouding. Dat is de essentie van de nieuwe bewegingsvorm Bowspring. De methode bracht Sara Verhelst (26) lichtheid in lichaam én hoofd, en dat gunt ze iedereen. Ze startte met een reeks groepslessen, workshops en individuele trajecten.

“Bowspring wil onze optimale, natuurlijke lichaamshouding zo dicht mogelijk benaderen. Daarbij staat ons lichaam niet in een rechte lijn, maar bestaat het uit curves. Het start met een ronding aan de achterkant van de schedel en holle curve in de nek gevolgd door een gevulde bovenrug en lichte holling in de onderrug om te eindigen bij gebolde billen”, verduidelijkt Sara. “Bij baby’s zie je die houding nog goed. In de loop der jaren worden we losgekoppeld van die houding. We trekken onze schouders naar achter en onze buik in. We denken dat dat een gezonde houding is.”

Rug-, nek- en schouderklachten

Bowspring brengt die natuurlijke curves opnieuw in ons lichaam. Maar wat doet dat nu exact met ons? “Voor veel mensen zorgt het voor een verlichting van klachten als rugpijn, spanning in nek of schouders en chronische pijnen. Dat komt omdat die houding inwerkt op onze spieren en ons bindweefsel. De techniek doet de spieren dichter naar de botten toe bewegen waardoor lichtheid en bewegingsvrijheid ontstaan. Water en voedingsstoffen komen gemakkelijker in onze cellen en afvalstoffen verlaten het lichaam beter.”

“Ik ben altijd heel sportief geweest en sportte lange tijd door met blessures. Ik was bang om te luisteren naar wat mijn lichaam en hoofd me vertelden. Tot op een moment niets meer ging. Mijn pijn was chronisch, mijn mentale gezondheid zat in een dip en mijn energiepeil stond op een laag pitje. Ik verdiepte me in mindfulness, meditatie, yoga... Het was uiteindelijk Bowspring dat halt riep aan de chronische pijn en schommelingen in mijn mentale gezondheid.”

Natuurlijk medicijn

Omdat de bewegingstechniek in België nog niet werd gegeven, reisde Sara de wereld rond. Onder andere in Denver, Kopenhagen en Barbados volgde ze intensieve trainingen bij de grondleggers Desi Springer en John Friend. “Desi omschrijft Bowspring als een natuurlijk medicijn voor fysieke en mentale pijn. Hoewel ik eerst sceptisch was, moest ik haar al snel gelijk geven. De ochtend na die eerste 10 uur durende workshop was veertig procent van mijn fysieke pijn verdwenen. Na een paar maanden waren mijn onderrugklachten volledig weg. Door Bowspring ontdekte ik opnieuw lichtheid in mijn lichaam en leerde ik de drukte in mijn hoofd verlichten. Ik voel me vitaal, sterker en heb meer zelfvertrouwen.”

Meer rust

Overtuigd van de enorme gezondheidsvoordelen, wil ze ook de rest van België laten kennismaken met de techniek. “Bowspring is voor iedereen die op zoek is naar kracht, rust en ruimte in zijn leven. Het aantal mensen met mentale gezondheidsproblemen blijft toenemen. Ik merk dat velen vastzitten in bepaalde patronen. Met Bowspring wil ik hen leren om zich vrij en open in hun lichaam te voelen. En iedereen kan het beoefenen, het kan zelfs vanuit een rolstoel.” Momenteel organiseert Sara groepslessen, workshops en lezingen in Knokke en Brugge. “Later wil ik uitbreiden naar Gent en Antwerpen. Om nog meer mensen de kans te geven om Bowspring te ontdekken, ontwikkel ik ook een onlinecursus Start to Bowspring. Ik zal ook vaker lessen op het strand en in de bossen organiseren. Ik wil mensen op die manier opnieuw in contact brengen met hun natuurlijke houding, hun mentale gezondheid en de natuur.”

Info: saraverhelst.be

Tekst: Laura Claessens / Beeld: Maarten Van de Velde

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen