Op-en-top bruid met een sluier

116
Bruid met sluier neemt selfie

Sluier aan en… daar zijn de tranen. Veel vrouwen voelen zich pas op en top bruid als er een sluier aan te pas komt. Het magische moment in de bruidsboetiek vergeten ze nooit. Een sluier is mooi, maar niet bepaald praktisch. Het is een afweging die je moet maken.

Bruid ben je – als alles goed gaat- maar één keer in je leven. Veel vrouwen willen daarom echt all the way gaan en zich op-en-top prinses voelen, voor die ene keer dat het kan en mag. Een prachtige jurk hoort daarbij, maar een sluier maakt die look ook helemaal af.

Zoals bij veel bruidsaccessoires, is er aan de bruidssluier ook weer een traditie verbonden. Omdat de bruid en de bruidegom mekaar op voorhand niet mogen zien, draagt de bruid een sluier voor haar gezicht als ze naar het altaar loopt. Op le moment suprême, tilt de bruidegom de sluier dan op om zijn bruid te kussen. In sommige landen is de bruidssluier nog steeds een symbool van onschuld en zuiverheid. Door het wegnemen van de sluier voor het gezicht, maakt de bruid de stap van jong meisje naar volwassen vrouw. Vroeger werd daarom een dubbellaagse sluier gedragen met een stukje om voor het gezicht te dragen en een stuk voor op de rug. Maar tegenwoordig dragen maar weinig bruiden de sluier nog voor het gezicht. Zo is het vooral nog een accessoire en heeft traditie er niet veel meer mee te zien.

Kort of lang

Je draagt de sluier vooral tijdens de ceremonie. Ook tijdens de fotoshoot heeft een sluier nog een meerwaarde, maar daarna kiezen veel bruiden ervoor om de sluier af te nemen. Aan de meeste sluiers is een kam bevestigd. Die steek je dan vast in je opsteekkapsel. Maar als je voor een lange sluier kiest, zal je merken dat dat best veel weegt en je ook gemakkelijk eens ergens hapert met je sluier. Je loopt meer gevaar om te struikelen en als je in een auto stapt, is het ook best een klusje. Voor het gemak tijdens de receptie, het diner en dansfeest wordt de sluier dan ook meestal afgenomen. Een korte sluier kun je eventueel nog wat langer dragen, maar op een lange sluier gaan er vroeg of laat ongetwijfeld mensen staan. Als je de sluier na de ceremonie en fotoshoot afneemt,  dan is er bovendien nog voldoende tijd om die sexy open rug van je jurk te showen.

A la Kate Middleton

Je hebt het er allemaal voor over? Goed! Dan zijn er verschillende sluiers te vinden. Je koopt ze in de bruidsboetiek en er zijn sluiers voor elk type jurk. Vaak voorziet de designer ook een sluier met dezelfde soort kantstof als in de gekozen jurk bijvoorbeeld. De eerste keuze die je moet maken, is of je voor een lange of een korte sluier kiest. Een lange kun je, Kate Middleton-gewijs, mooi achter je aan laten slepen als je naar het altaar stapt en voor het altaar plaatsneemt.  Als je eenmaal gekozen hebt voor kort of lang, zijn er nog heel wat opties. Een sluier met kant of satijn, met parels of strass,… In de bruidsboetiek kun je kijken welke sluier best bij jouw jurk past. Laat je adviseren en kom ook eens van het podiumpje af om rond te stappen, zodat je aanvoelt of stappen met een sluier wel iets voor jou is.

Als je nog een laatste duwtje nodig hebt om voluit voor een sluier te kiezen, doe het dan voor de foto’s. Professionele bruidsfotografen kunnen heel artistiek aan de slag met je sluier. Ze laten ‘m waaien in de wind, wat zorgt voor magische foto’s waarop jij helemaal de show steelt.

Auteur: Marlies Maddens / Foto’s: Unsplash