Veel oude gebouwen worden genadeloos afgebroken om er een geheel nieuwe constructie neer te zetten. Maar zo nu en dan wordt er eentje gered en ziet het er – na een heleboel opknapwerk – mooier uit dan ooit. Architect Ricardo Bofill schonk een oude cementfabriek nabij Barcelona een nieuw, groen leven. Kijk zelf maar!

6

Architect Ricardo Bofill zag de oude fabriek voor het eerst in 1973 en hij was op slag verkocht. Ricardo zag een zee van mogelijkheden in ‘La fábrica‘. 44 jaar later ziet de fabriek er helemaal ‘woonproof’ uit. Het gebouw, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt en werd gesloten, bevindt zich net buiten Barcelona.

1
15 13

Toen Ricardo en zijn team de mastodont kochten, bezaten ze echter niet alleen het gebouw, maar ook een heleboel gebreken. Jarenlang werd eraan gewerkt en zelfs tot vandaag is het ‘work in progress‘. De oude, vervuilende fabriek van weleer is nu meer dan ooit een groene oase.

18

12

Elke kamer is uniek en heeft een geheel eigen look.

14

11 10 9

8 7 5

De buitenkant van de fabriek is voor een groot deel bedekt met planten. De groene wildernis ziet er nogal chaotisch uit en toch zorgt het tegelijkertijd voor rust. Een droomtuin, als je het mij vraagt.

42

Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

(bron)