Checklist: is dit jouw ideale huwelijkslocatie?

67
ideale huwelijkslocatie

Heb je al enkele droomlocaties opgelijst? Fijn! Tijd om elke plek te onderwerpen aan een genadeloze afvinklijst. Moge de beste winnen!…

16 keer afvinken

 1. Vind je het belangrijk om de locatie voor jezelf te hebben? Vraag dan aan de uitbaters of je exclusiviteit hebt of kan kopen. Zo vermijd je dat je gasten op de advocatenconferentie in de zaal ernaast verzeild geraken. Of dat jouw Mooiste Dag parallel loopt met die van een ander wildvreemd koppel.
 2. Kies je voor 1 feestlocatie? Een goed idee. Je wil je gasten overbodige ritten en GPS-instellingen besparen. Maar dat wil wel zeggen dat je feestlocatie perfect moet zijn voor het héle dagprogramma. En voldoende verrassend moet zijn, zodat je gasten het niet na een halfuurtje wel gezien hebben.
 3. Past deze locatie bij je dagprogramma? Is er voldoende plaats om een dansvloer te creëren? Mag je hier vuurwerk afsteken? Is het wel een goed idee om een DJ te huren voor een nachtelijk feest middenin een woonwijk?
 4. Is de locatie goed bereikbaar of ligt ie wat verscholen en loop je het risico dat je gasten moeten zoeken en te laat komen? Vraag of je wegwijzers mag zetten.
 5. Kunnen alle gasten hier binnen? Of kies je toch maar voor een ruimte met wat meer capaciteit? Vermijd een sardientjes-in-een-blikgevoel. Reken 0,5 tot 2 mper persoon. Zorg ook voor voldoende parkeergelegenheid zodat je gasten niet gaan wildparkeren in de buurt.
 6. Zijn er voldoende toiletten voor al je gasten en zijn deze aangenaam en schoon? Is er een (beveiligde) vestiaire?
 7. Komen er ook mindervaliden, zoals een oma in een rolstoel? Dan is een feestzaal op de 5e verdieping van een negentiende-eeuws kasteel niet wat je zoekt. Zorg voor een makkelijk bereikbare locatie met voldoende verharde paden en een lift indien nodig.
 8. Wil je je naaste familieleden en beste vrienden laten overnachten voor een bruiloftsbrunch de volgende ochtend? Vraag dan of je hier ook kan logeren, hoeveel kamers er beschikbaar zijn en of je een volumekorting kan krijgen.
 9. Hoe zit het met de drank? Wordt elk drankje opgeschreven en later afgerekend of betaal je gewoon een vast bedrag zonder verrassingen achteraf? Heeft de uitbater een vergunning om alcohol te schenken?
 10. Veel kindjes op je feest? Ook eentje om rekening mee te houden. Een stijf restaurant is wellicht niet wat je zoekt. Kies voor een ruimte locatie waar de kinderen ook buiten kunnen spelen.
 11. Vraag na wat de begin- en eindtijden zijn zodat je zeker bent dat het feest net zolang duurt als jij wil.
 12. Is alle decoratie toegestaan? Wat zijn de huisregels? Better safe than waarborg kwijt!
 13. Zijn er al bepaalde audiovisuele materialen voorzien? Van goede kwaliteit? Zoveel te beter: dan hoeft je leverancier die niet meer mee te brengen.
 14. Geen zin om zelf op zoek te gaan naar een bloemist, cateraar, DJ, wat dan ook? Wellicht kan de manager van de feestlocatie je hierbij helpen.
 15. Hoe verloopt het contact met de uitbater? Stroef? Of denkt hij/zij mee alsof het zijn/haar feest is? Een hartelijk contact zorgt voor vertrouwen en een vlotte samenwerking.
 16. Tot slot: wat kost het en wat zit er in die prijs inbegrepen? Lees de offerte meer dan één keer en zorg dat je alles goed begrijpt.

 

Auteur: Anouk Mouton / Foto: Unsplash