Claudia Van Avermaet: “Wie positief in het leven staat, trekt positieve mensen en dingen aan”

Blogstay-vacation

Sportleerkracht, personal trainer, yoga-instructeur, foodfotografe en auteur van een eigen boekenreeks: Claudia Van Avermaet inspireert dagelijks met gezonde voeding en beweging. Zelf weet ze maar al te goed hoe belangrijk een gezond lichaam is.

“We leven in een maatschappij waarin alles steeds sneller gaat. Een wereld waarin iedereen het nog drukker heeft, dat kan ik me zelfs niet voorstellen. Ook smartphones en sociale media zorgen continu voor prikkels. Onze hersenen kunnen dat niet aan, we geraken massaal overprikkeld. Aan dit hoge tempo kunnen we niet veel langer doorgaan. Ik merk dan ook dat alsmaar meer mensen gezondheid en tijd om met familie en vrienden door te brengen als luxe gaan beschouwen. Persoonlijk vind ik het een enorme luxe dat ik elke dag bezig kan zijn met gezonde voeding en sporten. Het geeft me energie en een goed gevoel. Ik ben enorm dankbaar dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”

Toen ik negen jaar geleden in een zware burn-out belandde, werd ik gedwongen om mijn leven om te gooien. Met een lichaam dat niet meer vooruit wilde, kon ik niet anders dan mijn levensstijl aanpassen. Het was heel confronterend, maar tegelijkertijd ook een cadeau. Ik leerde luisteren naar mijn lichaam en ging op mijn eigen ritme leven. Sindsdien plan ik bewust pauzemomenten in. Als ik twee opeenvolgende dagen hard werk, dan weet ik dat ik daarna ook tijd moet inplannen om weer op te laden. Ik noteer dat in mijn agenda net zoals een afspraak en ik probeer me daar ook echt aan te houden. Als je constant je me-time gaat verplaatsen, dan komt het er uiteindelijk toch niet van. Door die burn-out besef ik maar al te goed hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor mezelf. Een lichaam heeft liefde, rust, beweging en voeding nodig. We hebben maar één lichaam, we kunnen er maar beter zorg voor dragen.”

“Wanneer je je zo slecht voelt dat je niet meer vooruit kan, besef je pas dat het niet aankomt op een kilogram meer of minder. Op zo’n moment wil je gewoon weer gezond zijn en voor je kinderen kunnen zorgen. Achteraf gezien bleek het een belangrijke les in relativeren. Je goed in je vel voelen, dat is het belangrijkste. En dat gebeurt niet automatisch door een kilo te vermageren. Je moet je eerst goed voelen in je hoofd, de rest volgt. Ook yoga bracht me op dat vlak veel bij. Daarvoor was ik helemaal niet spiritueel aangelegd, maar yoga leerde me vertrouwen op wat er komt. Als je positief denkt, komen er positieve dingen naar je toe. Daar heb ik nu alle vertrouwen in. Uiteraard kan niet altijd alles meezitten. Ook een minder moment of een tegenslag horen bij het leven. Maar wie positief in het leven staat, trekt positieve mensen en dingen aan.”

“Vaak starten mensen met sporten vanuit een extrinsieke motivatie, van buitenaf. Maar zo werkt het niet: het moet vanuit jezelf komen. Ga je sporten om af te vallen, om strakker te zijn of om in die nieuwe outfit te passen? Dan zal je het niet lang volhouden. Start met zoeken naar een sportactiviteit die je graag doet. Als die je energie geeft, dan zal je lichaam gaan verlangen naar die activiteit. Maak er vervolgens een gewoonte van. Voor mijn nieuwste boek Get Stronger (dat op 21 april verscheen, red.) ben ik me gaan verdiepen in de belangrijke rol die onze hersenen daarin spelen. Ik vind het brein een heel interessant gegeven, zeker op vlak van gezondheid. Met wat extra hulp kan je gezonde gewoonten kweken, net zoals je slechte gewoonten kan afleren. Dat doe je door aangeleerde patronen te resetten en een gezonde levensstijl te implementeren. Blijf je een patroon herhalen, dan wordt het een automatisme voor je lichaam. Het aanleren van een gewoonte duurt gemiddeld 3 à 4 weken. Vanaf dat moment weten je hersenen: als we sportschoenen zien, dan gaan we lopen. Net zoals je op automatische piloot je tanden poetst. In het boek ga ik er dieper op in en geef ik ook concrete oefeningen. Het is helemaal niet moeilijk, iedereen kan zijn geest trainen en weer baas van eigen lichaam worden.”

“Vanuit mijn boeken ontstonden de Powervakanties. Daarmee wil ik mensen uit hun vertrouwde omgeving halen en tonen hoe ze een gezonde levensstijl kunnen toepassen. Het is een duwtje in de goede richting. Tijdens zo’n weekend of week staan yogasessies, meditatielessen en ademhalingsoefeningen, workshops en lezingen op het programma. Ik probeer er altijd iets nieuws in te steken. Er wordt veel gewandeld, gebabbeld en geluisterd naar elkaar. De bedoeling is om weer actief en bewust met je lichaam te leren omgaan, om tijd voor jezelf te nemen. Elke keer weer zie ik de deelnemers volledig openbloeien en genieten van het moment voor zichzelf. Voor mij is dat een enorm dankbaar concept.”

(Tekst: Laura Claessens - Foto: Marc Wallican)

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen