Slaap. Een heerlijk lange, ongestoorde nacht vol verkwikkende slaap. Geef toe: wat is er in deze tijden van constante bereikbaarheid en carrièreploeteren luxueuzer dan een goede portie nachtrust? Niets, zeg ik u, behalve misschien Gwyneth Paltrow.

In haar boeken en via haar site Goop beweert actrice en zelfverklaarde gezondheidsgoeroe Gwyneth Paltrow een bepaalde slaapmethode te hanteren waardoor ze er altijd zo, wel ja, Gwyneth-ig uitziet: clean sleeping. Het goede nieuws? Ze legt haar methode stap voor stap uit, en dus besluit ik om het een paar dagen te testen.

Vrijdag

Het begint al goed. Volgens Gwyneth is het ideale kussensloop er eentje met kopervezels (!), die onder andere rimpels voorkomen én verminderen. Klinkt helemaal geweldig, Gwyneth, maar zo’n koperen kussensloop kost wel wat en daar ben ik toch echt veel te gierig voor. Ik vlij mijn hoofd dan maar neer op een satijnen exemplaar waarvan ze me destijds ook hebben wijsgemaakt dat het een wondermiddel is tegen rimpels, puistjes en pluizig haar.

Gwyneth raadt aan om een uur voor je naar bed gaat je gsm weg te leggen. Heel erg vind ik dat niet, want ik ga altijd wat eerder in bed liggen om te lezen. Ook belangrijk bij clean sleeping: nog even mediteren. Hiervoor probeer ik de app Headspace uit. Een sympathiek klinkende jongeman met een kalmerend Brits accent begeleidt me door een meditatiesessie van 10 minuten. Toegegeven: ik word er zeer ontspannen van.

Maar zodra de sessie voorbij is, raast mijn brein weer verder: een boodschappenlijstje, diverse deadlines, dat ik de planten nog water moet geven. Daarna denk ik aan Gwyneth en goop. Gekke naam, toch? Goop, goop, goop. Hoe zou ze daar bij zijn gekomen? Ik besluit dat ik het antwoord stante pede moet weten, dus ik por mijn lief en eis zijn gsm op, waarna ik 20 minuten lang door Wikipedia word verzwolgen. Ik denk dat mijn eerste nacht clean sleeping is mislukt.

Zaterdag

Ik word vrij uitgerust wakker na een dikke 8 uur slaap. Gwyneth raadt minstens 7 tot 8 uur aan, maar idealiter zijn het er 10. Sorry, Gwyneth. ‘s Avonds herinner ik me wel de regel dat je geen alcohol mag drinken voor het slapengaan. Had ik toch wel net een glaasje cava of twee binnen zeker. Ook verboden: vettig eten. Staat er toevallig een bezorgpizza op ons menu vandaag. Oeps. Ik probeer de boel nog te redden door warme sokken aan te trekken voor ik in bed kruip (nog een tip van Gwyneth). En jawel: mijn warme voeten doen me opvallend snel in slaap vallen. Alleen jammer dat ik halverwege de nacht zwetend wakker word om ze weer uit te trekken.

Zondag

Tegen mijn gewoonte in slaap ik maar liefst 10 uur en ik word ongelofelijk niét uitgerust wakker. Zo lang slapen werkt misschien voor Gwyneth, maar duidelijk niet voor mij. ‘s Avonds geef ik mezelf een voetmassage van 3 minuten in bed. Gwyneth raadt hiervoor een romige, lekker geurende bodylotion aan. De massage is fijn, maar de vettige handjes daarna iets minder. En als ik die wil wassen, moet ik weer opstaan… Ook onder de dekens vind ik mijn glibberige voeten niet zo tof.

Maandag

Ik slaap een goeie 8,5 uur en word fris wakker. Mijn voeten zijn babyzacht én ruiken lekker. Iets wat ook mijn katten niet ontgaat, want ze proberen de godganse dag aan mijn tenen te knabbelen en aan de binnenkant van mijn sloffen te likken. Thanks, Gwyneth.

Dinsdag

Als je snipverkouden lief een hele nacht naast je ligt te hoesten, heb je bijzonder weinig aan de tips van Gwyneth. Ik word vaak wakker en lig veel te woelen. De volgende dag is lang, met veel deadlines en interviews. Na de werkuren moet er nog gekookt, afgewassen en schoongemaakt worden, waardoor ik daarna vooral wil Netflixen en te laat in bed lig. Ik heb geen zin in mediteren of voeten masseren, maar slaap toch vrij snel in. Ook de volgende dag werd ik redelijk uitgerust wakker.

Eerlijk: ik snap niet goed wat er zo ‘clean’ is aan dit soort slapen en zie de meeste regels, zoals geen gsm en ontspannen voor je gaat slapen, meer als basisvoorwaarden voor een goede nachtrust. Even googelen levert me namelijk precies hetzelfde advies op van letterlijk elke slaapexpert. En daar heb je echt niet per se een peperdure kussensloop voor nodig. Leuk geprobeerd, Gwyneth.

(tekst: Talitha Dehaene / beeld: