Koen Wauters: “Kris en ik delen alles, behalve vrouwen”

2218

25 NOVEMBER 2013 | Na vier jaar ligt Clouseau weer languit op de planken. Mét een nieuwe cd boordevol levenswijsheid onder de arm. Tijd dus om Koen Wauters te onderwerpen aan een spervuur van vragen, eentje per flard songtekst.

Uit ‘ZIEL’: “Ik ben veel te lang bang geweest voor wat de ziel te bieden heeft”

Heb je schrik om jezelf bloot te geven?
Koen Wauters: “Je krijgt wat je geeft, daar ben ik van overtuigd. En dus moet je je durven smijten in een relatie. Als het lukt, maakt het je leven een pak rijker. En als het niet lukt, heb je jezelf tenminste niets te verwijten.”

Uit ‘88’: “Ik heb nog altijd zo veel zin in rock-‘n-roll”

Wat is het meest rock-‘n-roll dat je ooit hebt gedaan?
“Een nacht doorgaan, zuipen en zat in de goot belanden, dat vind ik totaal niet rock-’n-roll. Meedoen aan Dakar is dat wel. Of een gaaf concert geven. Of op de wilde boef een vliegtuig opstappen om iemand te verrassen die in het buitenland woont, zoals ik ooit heb gedaan. Zo’n dingen wil ik blijven doen, ook als ik een beetje ouder en grijzer word.”

Uit ‘VLIEGTUIG’: “Het vliegtuig verdwijnt in zilveren wolken, naar je nieuwe thuis”

Zou je ooit buiten België willen wonen?
“Mijn vrouw heeft Italiaanse roots en ze is gek op dat land. Zij zou daar ooit willen wonen, maar dat zie ik niet zitten. Dan zou ik al die bladen en gazetten die ik graag lees moeten laten overkomen. En een satellietschotel installeren om naar ‘Eigen Kweek’ en ‘Belgium’s got talent’ te kijken. Ik wil de politiek volgen, praten met vrienden en familie… Ik ben gewoon te veel Belg.”

Uit ‘VERDWIJNEN MET JOU’: ”Ik heb het gehad met gezichten die verkrampt door de straten jagen”

Waar erger je je het meest aan in het dagelijkse leven?
“Mensen die geen goeiendag zeggen op straat. Of mensen die zuur zijn in het verkeer, die niet snappen dat ritsen wél mag. Als je vriendelijk en positief bent, wordt de wereld er gewoon mooier en makkelijker op.”

Uit ‘ZONDE VAN DE TIJD’: “Alles in het leven heeft een reden, er is tijd nu voor mezelf”

Hoe maak je tijd voor jezelf?
“Door te wandelen met de honden en te sporten. Als het echt druk is, durf ik om tien uur ’s avonds nog mijn loopschoenen aan te trekken om in het donker en de regen een uur te gaan lopen. Om daarna, na een veel te warme douche, te verzinken in m’n matras.”

Uit ‘ALS WE DOOD ZIJN’: ”Als we dood zijn is het te laat om iets te doen, er is geen straks en ook geen toen.”

Wat wil je absoluut nog gedaan hebben in dit leven?
“Ik heb geen grote verlangens, zoals de ruimte ingaan. Maar ik zou wél graag Dakar rijden met mijn zoon en New York bezoeken met mijn dochter. En nog enkele nummers schrijven voor Clouseau die de tand des tijds doorstaan.”

Uit ‘KAN HET NIET ALLEEN’: “Wij twee wij horen samen, ik wil je armen om me heen”

Op welk moment voelde je: Valérie is de vrouw van mijn leven?
“Toen ik haar voor het eerst zag. Maar ook nu nog, als ik haar bezig zie met de kinderen, of als ik zie hoeveel begrip ze heeft voor mij, en hoe ze me aanpakt als ik in overdrive ga… Dan denk ik: da’s écht een goe wijf voor mij.”

Uit ‘KOM MAAR OP’: “Woorden zijn snel te luid, ze glijden weg op de huid”

Is er iets waarover je absoluut niet wilt spreken?
“Ik praat niet vaak over mijn kinderen, toch niet op een ‘boekskes’-achtige manier. Want daar hebben de lezers gewoon geen zaken mee. Ik neem Nono en Zita ook niet veel mee naar premières, ik ga liever twee weken later op het gemakje naar die film kijken.”

Uit ‘HIJ ZIET JE NIET’: “Ik ben niet zo stoer als hij, maar er zit meer in mij”

Hoe zou je jezelf verkopen in een contactadvertentie?
“Oei! Het is intussen alweer elf jaar geleden dat ik single was. Maar euh… ik ben een geduldige man. En ik hou van een geanimeerde levensstijl. Goede combinatie, toch?”

Uit ‘WAT HEB IK GEDAAN?’: “Ik kom bij je aan, met knikkende knieën bel ik oh oh oh”

Wat is het meest romantische dat je ooit hebt gedaan?
“Onze kerkelijke trouw organiseren in Venetië. Ik had de ringen gekocht, de babysit geregeld, de bloemen besteld… Valérie moest alleen maar een trouwjurk kopen en zich laten verrassen. Dat is uiteindelijk totaal mislukt, want ze is blijven zeuren tot ik alles verklapt heb. Maar het was wél een heel romantische dag.”

Uit ‘LAATSTE KEER’: “Ik ben niet gelovig, maar ik prijs de heer”

Heb je ooit gebeden? En zo ja, waarvoor?
“In bed, met mijn handjes gevouwen? Nee. Maar een mooi, diepgaand gesprek vind ik ook een vorm van bidden.”

Uit ‘VRIJER DAN DE WIND’: “Als ik m’n eigen kinderen spelend bezig zie, dan zie ik mij weer lopen, acht jaar en bomvol energie”

Wat is het belangrijkste dat je kinderen je hebben geleerd?
“Dat elke persoon zijn eigen karakter heeft. Je hebt de neiging om je eigen manier van redeneren op iedereen toe te passen, maar met kinderen blijkt al snel dat dat niet werkt. En daar leer je heel veel van.”

Uit ‘JE HEBT EEN ANDER’: “Wat heeft de tijd met ons toch gedaan?”

Geloof je in de eeuwige liefde?
“Mijn ouders zijn al meer dan 55 jaar getrouwd, dus het kan. Maar meestal moet je er volgens mij toch wel hard voor werken. Het loopt niet altijd van een leien dakje, ook niet bij ons thuis. Maar met veel goede wil kun je heel ver geraken.”

Uit ‘ONVOORWAARDELIJK VRIJ’: “Ik kan je vervloeken, verwensen. En weer om je roepen, want jij bent m’n broer.”

Wat zou je niét kunnen doen met Kris?
“Op dezelfde vrouwen vallen. Gelukkig maar. We schelen drie jaar, en hebben ook een andere smaak. We hebben dankzij Clouseau een groot stuk van ons leven gedeeld, maar dus geen vrouw. Voor zover ik weet toch.” (lacht)

De nieuwe cd van Clouseau, die gewoon Clouseau heet, ligt nu in de winkel.

Lore Callens