Dat je met gezonde ingrediënten ook enorm lekker kunt eten, bewijst Steffi Vertriest met haar blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ en haar njam!-programma ‘De Gezonde Goesting’. Voor Steps deelt ze haar eigen ‘gezonde goesting’ in het leven.

“Over wat gezond eten al dan niet is, daarover gaan wel duizenden meningen de ronde. Als er vanavond iemand in een talkshow zegt hoe ongezond brood wel is dan is er morgen vast en zeker wel iemand in de krant die beweert dat het letterlijk ‘brood’-nodig is. Wat is dat toch met al die uiteenlopende meningen?

Ook ik startte jaren geleden met het idee dat ik ‘wel even zou uitpluizen’ wat gezonde voeding nu juist inhield. En na heel wat opleidingen stap ik soms nog wel eens een bijscholing buiten met het idee: wat is het toch allemaal ingewikkeld! Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Want stap 1 is eigenlijk best makkelijk. Ik vraag me soms af of we wel over de juiste dingen aan het discussiëren zijn. Wanneer ik lezingen geef, krijg ik bijvoorbeeld regelmatig de vraag: hoeveel stukken fruit mag je eten? Of: kook ik best met kokos- of met olijfolie? Twee vragen die ik ‘gezond eten voor gevorderden’ noem. Want bij wie is het grootste probleem nu echt een teveel aan fruit? Ze bestaan, maar het is best uitzonderlijk. Feit is dat de grootste problemen binnen iemands voedingspatroon meestal al die crap is die naar binnen wordt gewerkt en waarvan we goed weten dat het niet goed is voor onze gezondheid.

Men heeft al wel vaker de gezondste bevolkinsgroepen ter wereld in kaart gebracht en wat zij eten ligt soms mijlenver uit elkaar. Zelfs de onderlinge verhoudingen tussen hun macronutriënten (de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die ze eten) kennen immens grote verschillen. Maar toch worden al die populaties gekenmerkt door een laag aantal kankergevallen, weinig hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Wat hebben ze dan wel gemeenschappelijk dat wij niet hebben? Ze eten REAL FOOD en niet al die bewerkte rommel – processed food – die wij naar binnen werken. Ze eten geen dingen met een lange ingrediëntenlijst, maar wel de ingrediënten zelf.

En daarom blijf ik altijd bij mijn ‘LHI-methode’, kiezen voor producten met de ‘laagst humane impact’. Want écht eten, dat is volgens mij nog altijd dé sleutel tot een gezond eetpatroon.”

Steffi’s Healthy Pleasures op njam!. Elke zaterdag een nieuwe aflevering om 9.00 uur, 17.00 uur en om 23.30 uur.

(foto njam)