Waarom kiezen voor een corsage?

138
Waarom kiezen voor een corsage

Huwelijken hangen samen van de tradities. Hoeveel je er daarvan volgt, kies je volledig zelf. Een corsage bijvoorbeeld. Leuk detail of compleet overbodig? Kies er alleen voor als je het mooi vindt én als je hubby-to-be er ook voor openstaat.

Er moeten véél bloemen zijn op het huwelijk, dat staat bij veel bruiden al meteen vast. Tijdens een afspraak bij de bloemist om alles te bespreken, gaan ze dan ook all the way. Maar vaak komt er ook een vraag waar ze nog niet over nagedacht hebben.

“Willen jullie corsages?” Cor-watte? Als bloemisten de vraag stellen, weet de helft van de koppels niet wat ermee bedoeld wordt. Een bloemetje om op je revers te spelden dus. Dat kent iedereen dan wél weer. Een corsage wordt gedragen door de bruidegom en de  mannelijke familieleden die in de suite lopen. Het is een traditie, afkomstig van het idee dat de man een corsage moest voorzien voor de vrouw als hij haar mee uit nam. Intussen zijn corsages geëvolueerd tot afgeleiden van het bruidsboeket en hebben ze eigenlijk vooral nog een esthetische waarde.

Vrouwelijk overblijfsel

Een corsage bestaat uit enkele bloemen die vastgemaakt worden met een lintje en bevestigd op een speld of magneet. Vroeger waren er ook corsages voor de vrouwen in de familie, die werden dan met het steeltje naar boven gedragen. Maar die traditie is grotendeels overboord gegooid. Wat je wel vaak ziet, is dat de bruidsmeisjes een boeketje dragen, een armband of haarstukje met bloemen. Toch een –weliswaar aangepast- overblijfsel.

Maar waar draag je die corsage nu? Wie de juiste etiquette volgt, speldt de corsage op de linkerrevers van het kostuum of steekt die in het linkse knoopsgat. De corsage opspelden, is een taak voor de ceremoniemeester. Hebben jullie geen ceremoniemeester en durf je al eens te stressen? Onthoud dan dat je de corsage bevestigt aan de kant van je hart.

Stevig bloemetje

Ga zeker ten rade bij je toekomstige voor je corsages laat maken. Veel mannen staan namelijk niet te springen bij het idee van een ‘bloemstuk’ op hun pak. Al hoeft het zeker niet te opvallend. Een corsage kan ook heel klein en subtiel zijn. Je bloemist kan zeker voorbeelden tonen en je erbij helpen. Houd er rekening mee dat niet alle bloemen even geschikt zijn, want ze moeten tegen een stootje kunnen en lang mooi blijven zonder water. Vaak gaan de corsages doorheen verschillende handen, wordt er flink mee bewogen en als je het jawoord geeft op een warme dag (fingers crossed!) dan zien de bloemen natuurlijk heel erg af.  Net daarom wordt er vaak voor gipskruid gekozen, een mooi en budgetvriendelijk bloemetje dat niet verwelkt. Ook zorg je er best voor dat de corsages niet te zwaar zijn, anders gaan ze draaien.

 

Ben je nu verplicht om een corsage te nemen? Helemaal niet. Ook niet als je voor de kerk trouwt. Doe het enkel als je het mooi vindt, de mannen er ook effectief eentje willen dragen en het budget het toelaat. Al kosten corsages zeker geen grote hap uit je budget.

 

Tekst: Marlies Maddens / Beeld: Unsplash