We zouden het wel willen maar helaas: ook tijdens een lange zomer schijnt de zon niet elke dag, en dan moet je als ouder creatief uit de hoek komen. Want hoe entertain je jouw kroost binnenshuis? Aan inspiratie ontbreekt het Melissa Milis, doula (zwangerschaps- en/of bevallingscoach), fotografe en creatieve mama van Sem (4) en Elsie (1), alleszins niet. Haar leukste knutseltips deelt ze op Instagram met andere ouders.

“De beste raad die ik je kan geven, is om te kijken wat jouw kinderen nodig hebben. Wat voor het ene kind werkt, werkt voor het andere niet. Introverte kinderen spelen graag en gemakkelijk alleen. Extraverte kinderen zullen liever in groep of buiten spelen”, start Melissa. “Nu de kinderen thuis zijn, is het de moment om te kijken wat ze graag doen en waar ze op dit moment mee bezig zijn. Sem was enkele weken geleden continu met letters bezig. Wanneer hij letters zag, wilde hij weten of het zijn naam was. Dus gingen we aan de slag met een speelactiviteit waarbij hij het alfabet op het raam leerde schrijven. Als je rekening houdt met het ontwikkelingsproces van je kinderen, zal je hen gemakkelijker in een spel meekrijgen. Maar laten we eerlijk blijven, de aandachtspanne van jonge kinderen is nog héél kort. Vaak ben je langer bezig ben met het opruimen dan met het knutselen zelf. Dat is normaal.”

Spelende kinderen creëren een berg opkuiswerk, hoe blijf jij daar kalm onder?

“Als je in het achterhoofd houdt dat kinderen het meest leren door dingen te ervaren, dan is al dat geklieder gewoon héél erg waardevol. Knutselen is goed voor de motoriek van je kinderen, het kan ook heel fijne sensory play zijn. Kliederen met verf, voelen hoe het tussen je vingers glipt, zien hoe je oranje krijgt bij het mengen van rood en geel. Dat wil niet zeggen dat ik altijd kalm blijf of dat ik altijd zin heb in het opkuiswerk. Ik laat geklieder enkel toe op dagen waarop mijn mindset het aankan. Ik denk dat het belangrijk is om niet enkel met je kind maar ook met jezelf rekening te houden. Kan jij tegen wat geklieder? Prima, laat je kind zijn gang gaan. Zie jij dat echt niet ziet zitten? Ook prima, zet een zandbak buiten of doe wat minder vuile knutselwerkjes. Beter een gelukkige mama dan een gefrustreerde mama. Bovendien laat je je kind zo zien dat je jezelf en je eigen grenzen respecteert, ook geen onbelangrijke les om door te geven. Don’t worry mama’s, jullie zijn goed bezig met of zonder geklieder in huis!”

Hoe houd je je baby of peuter bezig terwijl je met je kleuter knutselt?

“Toegegeven, dat is niet gemakkelijk. Elsie (15 maanden) is te oud voor de typische tummy time en te jong voor de activiteiten die ik met Sem doe. Bovendien is haar aandachtsboog nog heel kort. Ik probeer haar een startactiviteit (zie verven voor peuters, red.) te geven, zodat ik Sem kan helpen met de opstart van zijn activiteit. De ene dag lukt dat beter dan de andere. Er zijn ook dagen waarop ik liefst van al alleen wil zijn. Dan staat de tv hier bijvoorbeeld een hele dag op. Die balans moet er zijn. Ik ben zeker geen perfecte mama, maar op het einde van de rit wil ik kunnen terugkijken en denken: ‘Het was een bijzondere en mooie tijd. Ik heb gedaan wat ik kon, zonder mijzelf in dat proces te verliezen’.”

De favoriete knutseltips (van de kinderen van Melissa):

WASHI TAPE REGENBOOG

Melissa: “Dit knutselwerkje vraagt erg weinig voorbereiding. Met stiften tekende ik een regenboog. Sem moest de juiste kleur washi tape over de juiste lijn plakken. Washi tape scheuren is voor hem (4 jaar) nog wat moeilijk dus hij mocht met de schaar stukjes knippen. Kan je kindje nog niet scheuren of knippen? Dan scheur of knip jij de stukjes op voorhand en laat je hem/haar ze plakken.”

MATISSE VILT SCHILDERIJ

Melissa: “Hang een grote lap vilt tegen de muur, knip een paar leuke vormen uit (wij lieten ons inspireren door kunstenaar Matisse) en ‘plakken’ maar. Vilt kleeft vanzelf tegen ander vilt als je het een beetje aandrukt. Je kan de vormpjes verhangen en telkens opnieuw een leuk ‘schilderij’ maken.

SENSORY PLAY WATERPARELS

Melissa: “Weinig voorbereiding, veel speelplezier. Koop een zakje waterabsorberende gelballetjes en laat die een nachtje water opslorpen. Doe ze in een bak (van vb. een Ikea kindertafel) en doe in een andere bak schepjes, cake-vormpjes,… LET OP: verstikkingsgevaar voor kleine kindjes, laat ze nooit alleen met waterparels spelen! Ongeveer 1 keer per week vervangen we de sensory tafel met iets nieuws. Havermout en play mais zijn een winner als je ook een peuter in orale fase zonder toezicht wil laten spelen.

VERVEN VOOR PEUTERS

Melissa: “Doe wat verf in een plastic zakje (zip-lock), plak het (héél zorgvuldig) vast aan de tafel en laat je peuter duwen, rollen en een het penseel schilderen door op de plastic zak te duwen. Door primaire kleuren te gebruiken, leert je kindje ook het effect van kleuren mengen.

Alle tips vind je terug op www.melissamilis.com/speeltips

 

tekst: Laura Claessens –  beeld: Melissa Milis