Voel jij de liefde met die lentezon terug kriebelen? “Helemaal niet zo vreemd”, zegt relatietherapeut Kris De Groof. “De lente is het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar die nieuwe partner en te daten.” Ze verklapt meteen de beste tips om er werk van te maken.

“De lente is een goed moment om opnieuw te gaan daten. Na de koude maanden worden we letterlijk wakker uit onze seksuele winterslaap. Veel mensen hebben zin om buiten te komen, leuke dingen te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Bovendien is de lente veel leuker om te daten, gezellig te wandelen, te fietsen of te picknicken, enzovoort. De mogelijkheden zijn talrijk. En er zijn verschillende manieren om die nieuwe man of vrouw tegen te komen.” Relatietherapeut Kris De Groof lijst er alvast vijf op.

1. Volg een workshop of een cursus

“Er zijn tal van toffe workshops of cursussen waar je iets bijleert en waar je mensen kunt leren kennen met dezelfde interesses. Kies daarom iets dat je echt aanspreekt en sla een babbeltje met de andere deelnemers. Jullie gezamenlijke interesse zorgt meteen voor gespreksstof.”

2. Kies een leuke activiteit met een vrijgezellenorganisatie

“Tegenwoordig zijn er tal van vrijgezellenorganisaties die leuke activiteiten organiseren. Je wordt niet op date gestuurd maar gaat in groep op stap. Samen naar een museum, kajakken of een Escape Room … Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en het is een laagdrempelige manier om mensen te leren kennen. Heb geen verwachtingen op voorhand. Het is super als je iemand ontmoet, maar anders heb je gewoon een leuke dag of avond gehad.”

3. Probeer online daten

“Hoewel ik eerst sceptisch was, merk ik in de praktijk dat er ook online heel wat mogelijkheden zijn. Swipe op Tinder of schrijf je in op een website. Kies een leuke foto en bedenk een tof tekstje. Het is fijn om mensen te leren kennen en het is een goede manier om sociale vaardigheden te oefenen. Je leert jezelf op een goede manier presenteren, legt gemakkelijk contacten via sms en plant daarna een eerste date. Hoe pak je die date aan? Waarover praat je? Het is een goede manier om bij te leren.”

4. Zoek hulp bij een relatiebureau

“Een andere optie is een relatiebureau. Dat kost wel wat, maar relatiedeskundigen zoeken een match en sturen je op date. Je moet op voorhand heel wat vragen beantwoorden waardoor jullie zeker naar hetzelfde op zoek zijn.

5. Laat een blind date regelen

“Je vrienden kennen je goed en weten wie bij je past. Een blind date is spannend maar kan erg leuk zijn. Belangrijk is wel dat je enkel met jullie twee afspreekt. Door samen met die vrienden af te spreken, ontstaan er vaak ongemakkelijke situaties die je echt liever vermijdt.”

(Goele Tielens/ foto Getty Images)