Ben je altijd eerlijk? Ook tegenover jezelf? Wij dachten van niet! Het aantal leugentjes die we onszelf wijsmaken is niet te tellen en zorgt er zelfs vaak voor dat we bepaalde doelen niet bereiken, passief ter plaatse blijven trappelen of gewoon onszelf saboteren. En dit zijn de grootste leugens:

1. Andere mensen hebben het altijd gemakkelijker/zijn gelukkiger/hebben meer succes….

Dat lijkt misschien zo – vooral met alle leuke foto’s die op de social media gepost worden – maar niemand weet wat er zich  echt in het hoofd van iemand afspeelt, of wat er in zijn of haar leven gaande is. Bovendien: we hebben allemaal met tegenslagen én meevallers te maken. Laat je niet misleiden door de perceptie.

2. Had ik maar…., dan was ik nu perfect gelukkig

Och, er zal altijd wel iets zijn wat je heel graag wil hebben of doen, of het nu om grote of kleine dingen gaat. Maar eigenlijk is het heel simpel: of je wacht tot je alles hebt wat je wil om gelukkig te zijn (wat dus nooit zal gebeuren), of je bent gelukkig met wat je hebt. Aan jou de keuze.

3. Dat doe ik morgen wel

Denk je echt dat je morgen plotseling wél zin of tijd zal hebben om dat vervelende karweitje op te knappen? Doe het liever vandaag, dan ben je ervan af.

4. Dat overkomt mij niet

Relatiebreuken, ongevallen, tegenslag, ziekte…. waarom zou jij daar meer van gevrijwaard zijn dan een ander? Toegegeven, niet zo’n leuke gedachte, maar een beetje zin voor realiteit kan misschien erger voorkomen.

5. Ik mag niet aan mezelf denken/egoïstisch zijn

Nu en dan eens aan jezelf denken, is gewoon heel erg nodig. Alles draait om evenwicht: jezelf altijd maar wegcijferen, teveel aan jezelf denken, nooit neen durven zeggen… op termijn zorgt het vooral voor frustatratie. Denk nu en dan gewoon eens aan jezelf.

6. Dit kom ik nooit te boven

Je bent sterker dan je denkt. Vergeten doe je wellicht nooit, maar het leven gaat verder en op een gegeven moment zal je de draad opnieuw kunnen oppikken.

7. Een tegenslag is altijd vreselijk

Ontslagen worden, een burn-out krijgen, niet slagen in je studies…het lijkt een ramp maar nadat je jouw wonden gelikt hebt, is een dergelijke crisis eigenlijk een kans om iets nieuws – en misschien wel geweldigs! –  te starten.

8. Had ik meer tijd, dan zou ik dit of dat doen….

Nope, had je meer tijd, dan zou je nog helemaal niets doen. De waarheid is: als je écht iets wil doen, dan doe je het gewoon.

9. Als ik maar genoeg van hem/haar hou, zal hij/zij wel veranderen

Bespaar je liever de moeite: als je vindt dat je partner grondig moet veranderen, kan je daar nog lang op wachten. Let wel, we beweren niet dat de eventuele foutjes of irritaties van je geliefde meteen een reden zijn om hem of haar aan de deur te zetten. Maar als hij of zij bijvoorbeeld serieel ontrouw is en je vindt trouw wél belangrijk, wees er dan maar zeker van dat je liefdesleven niet over rozen zal verlopen.

10. Daar ben ik te oud voor

Wie zegt dat? Je bent nooit te oud om te doen wat je wil. Met de rugzak de wereld rondtrekken, terug naar school gaan, uit de bol gaan tijdens een raveparty op Ibiza, een nieuwe sport aanleren, naar het buitenland verhuizen… trek je niets aan van wat anderen ervan kunnen denken en doe gewoon waar je zin in hebt. Besef ook dat de meeste mensen jou gaan bewonderen voor je moed, gewoon doen dus.