De 6 mooiste meren van Scandinavië

4068

De Scandinavische landen zijn niet meteen de populairste vakantiebestemmingen. Toch is Scandinavië een prachtig stukje van de wereld waar je nog van de natuur kan genieten in al zijn glorie. Wat zou je ervan zeggen om het hotel aan het strand in te ruilen voor een hotel aan een prachtig meer? Voel de vrijheid in de soms nog pure wildernis van het hoge Noorden. Scandinavian Airlines selecteerde voor jou 6 unieke en actieve vakanties langs de mooiste meren van Scandinavië.

 

 1. Drijvende sauna aan het Zweedse Vättermeer

Vattermeer-2

Combineer natuur en ontspanning aan het Vättermeer in Zuid-Zweden door een drijvende stuga (hut) met sauna te huren. Je kunt er koken, buiten zitten op de patio en relaxen in een bastu (sauna). Deze heeft een opening in de vloer waardoor het meer fungeert als dompelbad. Het Vättermeer ligt vlak bij de stad Jönköping en is het tweede grootste meer van Zweden. SAS (Scandinavian Airlines: leidende Scandinavische  luchtvaartmaatschappij) voert dagelijks vluchten uit van Brussel naar Göteborg, met overstap in Stockholm of Kopenhagen.

 

2.  Wandelen bij het Gjendemeer

jotunheimen colalge

Geen betere manier om het Nationaal Park Jotunheimen in Noorwegen te verkennen dan met een paar stevige wandelschoenen. In Jothunheimen liggen de bekende meren Tyin, Gjende, Bygdin en Vinstri. Kies voor de uitdagende Beseggen route tussen het groengekleurde Gjende en intieme, diepblauwe Bessvatnetmeer. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Alesund en Oslo, beide respectievelijk op 4u en 5u rijden van Jotunheimen. Naar Oslo heb je dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel met SAS. Alesund bereik je via een stop in Oslo.

 

3. Hardlopen rondom Maridalsvannetmeer

Maridalsvannet

Een paar hardloopschoenen passen altijd nog wel in je koffer. Reis je naar Oslo, neem ze dan mee, want je kunt uitstekend hardlopen langs de rivier Akerselve en het Maridalsvannetmeer.  Vanaf het Maridalsvannetmeer volg je de Akerselva rivier die door het centrum van Oslo stroomt. Tussen Grønland en het Maridalsvannetmeer kun je je over 8 kilometer in het zweet lopen, vlak bij de stad. Ideaal voor een sportief tussendoortje. SAS heeft dagelijks rechtstreekse vluchten naar Oslo vanuit Brussel.

 

 

4. Citylife en fietsen langs de oevers van het Mälarenmeer

Malaren-Stockholm

De schoonheid van Stockholm is ongekend met z’n ligging op 14 eilanden. Hier komen de wateren van het Mälarenmeer, het op twee na grootste meer van Zweden, en de Baltische zee samen. Beleef Stockholm als stad van architectuur, met mooie musea en Swedish design zoals in het creatieve Södermalm. Extra leuk is de Stockholm vibe verkennen met de fiets. Fiets naar het stadsdistrict Djurgården met z’n groene, nationale stadspark en langs de oevers van het Mälarenmeer. Ook naar Stockholm vlieg je rechtstreeks vanuit Brussel met SAS.

5. Met een stoomschip over het Siljanmeer varen en beren spotten

Siljan-lake

De Zweedse provincie Dalarna met zijn Siljanmeer ligt in het hart van Zweden en wordt ook wel eens ‘berenland’ genoemd. Vanaf de plaatsen Leksand, Rättvik of Mora cruise je van mei tot september over het Siljanmeer met het oude stoomschip M/S Gustaf Wasa. Combineer het met het Orsa Grönklitt Björnpark, het grootste berenpark van Europa. Geen tamme of gekooide beren overigens, je ziet ze vanaf platformen en via overdekte paden. Vanuit Stockholm is het nog 4u rijden tot aan het Siljanmeer.

6. Vissen in Tystrup-Bavelsemeer in het Deense Seeland

Vattermeer

Vissen is onlosmakelijk verbonden met Scandinavië en vis is dan ook een veelgebruikt ingrediënt in de vermaarde Scandinavische keuken. In Denemarken gooi je je hengel uit in meer dan 500 meren. Zo kun je boven het Deense Kopenhagen als visser je hart ophalen in het westelijke deel van Sjælland (Seeland). Als visser kun je bovendien langs de hele kust mooie vangsten doen. Hier vis je op onder meer snoek, baars en karper. Het Tystrup-Bavelsemeer telt veel visrijke plekken. Tystrup is trouwens een bijzonder natuurgebied waar de zeearend graag vertoeft. Om te vissen is een Deense visakte verplicht, ter plaatse te koop bij onder meer de VVV’s (toeristenbureaus). SAS vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Brussel naar Kopenhagen.