’t Is weer zover, 1 september komt eraan! Een bijzonder moment voor duizenden kinderen, dat staat als een paal boven water. Toch zorgt een nieuw schooljaar voor heel wat stress bij ouders. En misschien is 1 september dit jaar nog spannender, want veel kinderen zijn het niet meer gewoon om elke dag naar de klas te gaan. Deze tips zorgen voor een goede start.

Afwisseling geeft een boost

Stuur je kinderen niet altijd naar hun kamer als ze huiswerk moeten maken. Ze vinden een eigen plekje misschien wel fijn, maar hun brains houden van afwisseling. Geef hun grijze massa een boost door hen af en toe te laten veranderen van werkplek. ‘Veranderen van spijs doet eten, weet je wel?

Hang een planner aan de muur

Een planner op papier geeft direct zicht op alle to-do’s. Zo kun jij als ouder meekijken en zelf geen uitstapjes plannen als het niet past binnen hun tijdschema. Taken en vervelende toetsen krijgen hun eigen plekje op een zichtbare plaats. Vakantie- en sportmomenten mogen zeker niet ontbreken op het overzicht, zo hebben ze altijd iets om naar uit te kijken.

Geef ze tijd

Geef je kinderen de tijd om aan te passen aan het nieuwe ritme. Laat ze nog maar even nagenieten van de voorbije vakantie. Stop ze niet te vroeg onder de wol en laat ze op hun eigen tempo switchen naar de nieuwe situatie.

Klein begonnen is half gewonnen

Hoe ouder je spruiten worden, hoe omvangrijker de taken die ze moeten inleveren. Leer ze vanaf het begin van het nieuwe schooljaar om grote taken op te splitsen in kleinere deeltaken. Volgend jaar wordt het eindwerk zonder stress netjes op tijd ingeleverd.

Toffe spulletjes zijn geen garantie tot succes

Een nieuwe boekentas, pennenzak, hip kaftpapier en ander schoolgerief maken niet dat het volgend schooljaar een succes wordt. Een goed klasseersysteem werpt vanaf het prille begin haar vruchten af. Zorg er in de eerste plaats voor dat ze genoeg plaats hebben om alles op een overzichtelijke manier op te bergen.

Plannen kost tijd, of toch niet?

Leer je kinderen van jongs af om een realistische planning te maken. Op het eerste gezicht kost het veel tijd want je bent snel een paar uur kwijt om alles in een reuze to-dolijst te gieten, maar lijstjes zorgen voor winst op lange termijn. De voordelen zijn dat ze direct met de taak kunnen starten en al snel zien of ze nog op schema zitten. En als dat zo is, dan geeft dit een boost, indien niet dan weten ze dat ze een tandje moeten bijsteken. Plannen geeft niet alleen een goed gevoel, het zorgt voor rust in het hele gezin.