De getuige: wat is zijn taak?

244
Man in pak

Meteen na de knieval duikt een belangrijke vraag op: wie worden de getuigen? Getuige zijn is een hele eer, maar meteen ook een grote verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken.

Je gaat best niet over één nacht ijs bij het kiezen van je getuige, want het is een heel belangrijke taak. Trouwen is een emotionele gebeurtenis. Je getuige wijkt die dag niet van jouw zijde en is je ware steun en toeverlaat. Je verwacht veel van die persoon, dus kies iemand die heel dicht bij je staat en die er ook tijd van kan voor maken. Want een getuige staat je niet enkel bij op de dag zelf, ze worden bijvoorbeeld ook verwacht mee te gaan naar pasbeurten en organiseren vaak ook het vrijgezellenfeest. Ook tijdens de voorbereiding moeten ze dus paraat staan. Daarnaast staan ze voor je klaar als het je tijdens de organisatie even te veel wordt. Een belangrijke, maar ook tijdrovende en veeleisende klus dus!

Handtekening please

We zouden haast vergeten dat er ook een officieel deel is aan getuige zijn op een huwelijk. Getuigen zetten mee hun handtekening onder de trouwakte. Officieel kun je voor een burgerlijk huwelijk in België tot vier getuigen kiezen. Het is ook mogelijk om er geen te kiezen. Voor een kerkelijk huwelijk kies je voor maximum twee getuigen. Al wordt van die aantallen soms afgeweken. Check het daarom zeker eerst op voorhand bij de stad of gemeente en de parochie waar je wil huwen. En voor de volledigheid: getuigen moeten meerderjarig zijn en nemen op de huwelijksdag best hun identiteitskaart mee. Een getuige hoeft geen bloedverwant te zijn. Je kan dus zonder zorgen ook voor je hartsvriendin kiezen.

Vrijgezellenfeest organiseren

Naast het huwelijk zelf, kijken de mannen vooral uit naar de vrijgezellenavond. Of het vrijgezellenweekend. Wat zeg ik? De vrijgezellenweek is ook aan een opmars bezig. Het zijn lang geen uitzonderingen meer die voor een week naar Ibiza of Thailand trekken. Bij de mannen beginnen de ideeën vooral te borrelen wat het vrijgezellenfeest betreft dus. Maar de organisatie daarvan is niet niks. Je hoopt dat jouw getuige leuke activiteiten op poten zet én rekening houdt met jouw wensen. –Oh please, geen stripper – Kies dus zeker voor iemand die je vertrouwt. Bij vrouwen is het vrijgezellenfeest ook belangrijk, maar er wordt vaak nog meer uitgekeken naar het kiezen van de bruidsjurk.

Helpende hand

Een getuige is iemand die betrokken is bij de organisatie. Hij of zij hoort met veel interesse te luisteren naar je verhalen en helpt bij het knopen doorhakken over decoratie, bloemen, servies en andere details waar jij je helemaal in verliest. Je getuige stelt je gerust als je cold feet krijgt of neemt enkele taken van je over, als jij door het bos de bomen niet meer ziet. Ook voor praktische zaken staan ze klaar. Moet er de dag voordien nog klaargezet worden in de feestzaal? Of zoek je iemand om de cadeautjes en enveloppes veilig op te bergen? Je getuige is er de geknipte persoon voor. Je vertrouwt hem of haar blindelings.

Speech!

Een grote verantwoordelijkheid dus, maar vooral een hele eer om als getuige gevraagd te worden. De trouwers geven daarmee aan dat je heel erg belangrijk voor hen bent én dat ze willen dat je voor altijd een belangrijke rol in hun leven speelt. Bovendien krijg jij als getuige ook jouw time to shine op het huwelijk, want schrik maar niet als ze je vragen om te speechen tijdens de ceremonie of op het avondfeest. Alleen maar moois dus!

Auteur: Marlies Maddens / Foto: