Kunstenaar Richard Saunders combineert zijn liefde voor de kunst met zijn liefde voor zijn kat in de grappige kunstreeks The Topiary Cat.

Topiary betekent zoveel als “gebeeldhouwde planten” en het in prachtige vormen snoeien van hagen en buxussen is dan ook een echte kunst. Richard Saunders werkt evenwel niet met echte planten, maar met fotomontage. Op grappige en vaak heel realistische wijze transformeert hij zijn kat Tolly in een meer dan reusachtige groene kat die velden, strand en tuinen verkent. Tolly zelf is ondertussen helaas overleden maar als The Topiary Cat leeft hij verder op de social media en is hij immens populair; zijn foto’s werden als miljoenen keren bekeken en gedeeld.

Saunders maakte zijn eerste fotomontage nadat hij het landgoed Hall Barn, in het Britse Beaconsfield, had bezocht. Daar deed een haag hem denken aan een slapend dier, en het idee om foto’s te maken met zijn eigen kat als levensgrote haag, volgde al snel.

Eén van zijn latere werken, waarbij de kat uit een meer in Surrey drinkt, werd door 3,5 miljoen mensen bekeken op Facebook.

“Het fascineert mij hoe die foto’s viraal gaan”, zegt Saunders. “Maar het is niet mijn bedoeling er geld mee te verdienen, het is gewoon fun.”

De kunstenaar zorgt ook dat de foto’s altijd duidelijk maken dat de Topiary Cat niet echt bestaat, maar dat desondanks gelooft toch zo’n 25% van de mensen die de Facebookpagina bezoeken, dat het echt om een levend wezen gaat.

Wij zouden het in elk geval geweldig vinden indien deze groene beauty effectief door het Britse landschap zou dwalen. Wat denken jullie?

www.facebook.com/topiarycatwww.thetopiarycat.co.uk