Wat zoeken we in een meubel: design of functionaliteit? Moet een interieur ordelijk zijn of niet per se? Geven we ons interieur regelmatig een boost of niet? De woon- en interieurbeurs COCOON, die dit jaar aan haar dertigste editie toe is, peilde naar jaarlijkse gewoonte naar de kijk van de Belg op zijn interieur en decoratie. Hieruit kwamen enkele interessante trends naar voren.

1. Wabi-Sabi in ons interieur

De praktische kant wint het bij de meesten duidelijk van de esthetische. Alvorens een meubel aan te kopen, moet het voor 70 procent van de Belgen functioneel zijn. Daarenboven willen we niet dat er te veel spullen rondslingeren.

Functionaliteit en orde sluiten perfect aan bij Wabi-Sabi, het hoofdthema van COCOON dit jaar. Wabi-Sabi is een esthetische en spirituele filosofie uit Japan die meent dat men perfectie kan vinden in zaken die net imperfect zijn. Het combineert de tendensen Wabi en Sabi die respectievelijk staan voor eenvoud en het besef dat alles vergankelijk is. Qua decoratie betekent dit: natuurlijke, rauwe materialen, lichte kleuren en unieke meubels met letterlijk een hoek af. Dat spreekt de Belg wel aan. “Ook ons is deze trend niet ontgaan. Zo kunnen bezoekers in de Shopping Zone van COCOON handgemaakte stukken ontdekken”, vertelt Marie Franck, Marketing Team Leader.

2. Je woont hoe je bent

Maar liefst 70 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat je interieur je persoonlijkheid weergeeft. De meesten drukken dan ook hun eigen stempel op hun interieur. Dit kan gaan van het gebruik van favoriete kleuren tot het plaatsen van familie- of vriendenfoto’s en reissouvenirs. Iets meer dan de helft is graag bezig met de inrichting van zijn of haar interieur. We kopen dan ook regelmatig graag nieuwe interieurspullen. Toch blijven vooral jongeren en vrouwen op hun honger zitten en missen ze net dat tikkeltje meer in hun interieur. Op COCOON kunnen ze verschillende stijlen en trends ontdekken in het 300 m2 grote inspiratiehuis van vtwonen.

3. Andere generatie, andere smaak

De interieursmaak van een jongere verschilt duidelijk met die van zijn of haar grootouders. Daar waar 55-plussers eerder geneigd zijn om in een klassiek interieur te leven, is dat bij de jongere generatie (34 jaar of jonger) minder het geval zijn. Neem nu behangpapier. Hoe ouder de ondervraagde, hoe vaker we dit zien terugkomen in de woning. Jongeren daarentegen nemen eerder een borstel met verf in de hand.

Ondanks deze verschillen hechten zowel jong als oud veel belang aan het interieur. Maar de handen uit de mouwen steken en actief meubels in elkaar timmeren, is nog iets anders. De DIY-mindset ligt de Belg alvast minder. Maar ook hier geldt: hoe jonger, hoe actiever. Ongeacht de voorkeur of leeftijd, COCOON inspireert iedereen!

 

COCOON, in samenwerking met vtwonen, vindt plaats in paleis 4 en 8 van Brussels Expo van vrijdag 15 t.e.m. maandag 18 november. Dagelijks van 11 tot 18 uur, vrijdag tot 22 uur. Tickets: 10 euro (kassa), 8 euro (online). Tot 12 jaar: gratis. Movember-ticket: 8 euro (2 euro voor de Movember Foundation).

Info & tickets: cocoon.be