De keukengeheimen van Rani De Coninck: 3 heerlijke recepten

Lange tijd was koken voor Rani De Coninck het simpele antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Iets dat ze uitstelde tot ‘koken’ een instantbeslissing werd met instantboodschappen en een instantavondmaal tot gevolg. Maar die lastminuteaanpak werkte niet. Ze besliste om het roer helemaal om te gooien en begon wekelijks een ‘goed plan’ op te stellen. Dat plan deelt ze nu met ons. Uit haar inspiratieboek ‘Goed Plan’ selecteerden wij onze drie favoriete gerechten.

Pastinaaksoep met gremolata

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
6 pastinaken – 2 uien – olijfolie – 200 g spekblokjes – 1 teentje knoflook – 2 liter kippenbouillon – een scheutje (plantaardige) room – peper – zout. Voor de gremolata: ½ teentje knoflook – 1 citroen – biologische verse peterselie

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200° C. Schil de pastinaken en verwijder de uiteinden. Snijd ze in stukken. Maak de uien schoon en snijd ze in parten. Kneus het teentje look met de platte kant van je mes. Schik alles op een bakplaat, overgiet met een flinke scheut olijfolie en meng goed. Zet in de oven en laat ongeveer 25 minuten bakken, tot de ui glazig is en de pastinaak zacht. Bak de spekblokjes krokant in een pan.

Maak ondertussen de gremolata. Pel de look en hak hem fijn. Rasp daarbij de schil van de citroen en hak flink wat peterselie fijn. Meng alles onder elkaar en zet in de koelkast.

Haal de spekblokjes van het vuur en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. Haal de groenten uit de oven, giet ze in een hoge kookpot en voeg de kippenbouillon toe. Laat even goed doorkoken.

Haal de soep van het vuur en mix glad. Voeg het scheutje room toe en breng op smaak met peper en zout. Haal de gremolata uit de koelkast. Schenk de soep in een kom of diep bord, lepel er wat gremolata en spekblokjes over en werk af met een scheutje olijfolie.

Pasta pesto met gegrilde courgette

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
60 g basilicumblaadjes – 60 g pijnboompitten – 1 teentje knoflook – 6 à 7 eetlepels extra vierge olijfolie – 3 à 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas – 350 g pasta, bv. strozzapreti – 2 handenvol boontjes – 200 g diepvriesdoperwten – 2 courgettes – peper en zout

Zo maak je het: 
Doe de basilicumblaadjes met de helft van de pijnboompitten en de gepelde knoflook in een vijzel. Voeg de olijfolie toe en stamp tot een gladde pasta. Meng de kaas erdoor en breng de pesto op smaak met zout en peper. Als je geen vijzel hebt, doe dan alles in een hakmolen. Kook de pasta in water met zout beetgaar. Voeg er na enkele minuten de prinsessenboontjes aan toe en vlak voor de pasta beetgaar is, ook de erwtjes. Snijd de courgette in plakjes (niet te dik) en wrijf ze in met wat olijfolie, peper en zout. Als je ze wat meer smaak wilt geven, kun je ook nog wat knoflook en tijm aan de olijfolie toevoegen. Als de pasta en de boontjes beetgaar zijn, giet alles samen met de erwtjes in een vergiet en spoel af met ijskoud water. Houd wel een grote kop kookvocht opzij. Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden. Grill de courgetteschijfjes (4 à 5 minuten, afhankelijk van de dikte, maar tot ze beetgaar zijn).

Rooster de rest van de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en schud ze op een bord met keukenpapier. Meng de pasta met de pesto, een scheut kookvocht en de prinsessenboontjes en doperwten. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Schep op een bord, leg er wat courgetteschijfjes op en bestrooi met de geroosterde pijnboompitjes. Werk af met wat verse basilicum.

Vol-au-vent met verborgen prei & frietjes

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
800 g aardappelen – 2 preien – 3 teentjes knoflook – 2 sjalotten – bieslook – bladpeterselie – kervel – 500 g champignonmengeling – olijfolie – 600 g kippenhaasjes – 4 eetlepels boter –  5 eetlepels bloem – 600 ml melk – 1,5 blokje kippenbouillon – 4 eetlepels zure room – ½ theelepel nootmuskaat – citroen, sap en zeste, naar smaak – 3 theelepels mosterd – peper en zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180° C en het frietvet tot 140° C. Schil de aardappelen en snijd in frietjes. Spoel de prei en snijd in ringen. Hak de knoflook, sjalot, bieslook, peterselie en kervel fijn. Snijd de champignonmengeling in partjes. Plaats de frietjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Plaats in de oven en rooster gedurende 20 à 25 minuten tot de frietjes krokant en gaar gebakken zijn.

Verhit ondertussen een kookpot voor de vol-au-vent. Kruid de kippenhaasjes met peper en zout en bak in olijfolie tot ze goudbruin zijn, maar nog niet gaar. Schep ze uit de kookpot en houd warm tot verder gebruik. Gebruik dezelfde kookpot en smelt de boter. Bak hierin de sjalot, prei, knoflook en champignons bruin. Meng de bloem even apart met een scheutje koude melk tot de bloem volledig opgelost is. Voeg de melk, het bouillonblokje, de zure room, de nootmuskaat en de opgeloste bloem toe aan de groenten. Roer voortdurend, breng aan de kook en laat indikken. Verlaag het vuur en voeg de kippenhaasjes, bieslook, peterselie, kervel, citroensap en -zeste toe. Laat 5 à 7 minuten sudderen totdat de kip gaar is.

Bak je frietjes een tweede keer in vet van 180° C tot ze goudbruin zijn. Giet ze in een kom met keukenpapier. Kruid naar smaak met mosterd, nootmuskaat, peper en zout.

Goed Plan van Rani De Coninck is geen kookboek maar een boek over kookplezier en inspiratie in de keuken. Rani deelt haar passie voor eten, koken en plannen. Want dankzij een goed plan houd je meer tijd over om te genieten. Het boek bevat persoonlijke verhalen, anekdotes, praktische tips en eenvoudige recepten geïnspireerd door Rani’s favoriete chefs. Goed Plan is daarmee de ideale inspiratiebron voor mama’s (en papa’s) van drukbezette gezinnen.

Goed Plan van Rani De Coninck – 25,99 euro – uitg. Lannoo

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier