De leukste bloktip: 3D-films kijken maakt je (tijdelijk) slimmer

658

Films kijken in 3D is op dit moment een strijdpunt onder de bioscoopbezoekers. Sommigen vinden het fantastisch om een 3D-bril op te zetten in de cinema, anderen krijgen er barstende hoofdpijn van en vinden het pure geldklopperij. Hoe je er ook over denkt: 3D-films doen wel degelijk iets met ons: ze zijn een boost voor ons brein, blijkt uit recent Brits onderzoek.

Er zijn al een reeks studies verschenen die menen dat het bekijken van een film in 3D geen toegevoegde waarde biedt voor de beleving van filmkijkers. Maar een nieuwe Britse studie stelt nu dat er wel degelijk voordelen verbonden zijn aan het kijken van films in 3D. Op lange termijn zouden 3D-films de achteruitgang van onze hersenen helpen af te remmen en tegen te gaan.
Volgens de onderzoekers moeten onze hersenen harder werken om beelden van een 3D-film te kunnen ontleden, waardoor ze als het ware ‘opgewarmd’ worden. Na de film blijft je brein nog in een hoge versnelling. Sterker: het kijken van 3D-films kan ons helpen onze hersenen sterker te maken.

Resultaat?

Neurowetenschappers van de Goldsmiths University in Londen controleerden via headsets de hersenactiviteit van meer dan honderd filmkijkers. Na de film moesten de proefpersonen enkele testen afwerken. De resultaten waren frappant. De hersenen van de proefpersonen werkten 23% sneller na het kijken van een 3D-film. Ook hun reactiesnelheid nam toe met 11 %. De onderzoekers noemen 3D-films een ‘boost voor het brein’.

Naar de bioscoop

Willen jullie een productief opwarmertje tijdens de blok vooraleer jullie terug achter jullie boeken kruipen, kijk dan toch gewoon een spannende 3D-film! Zorg wel dat je planning een film van anderhalf uur toelaat tijdens het blokken.

Alle studenten die erin geloven, kunnen alvast naar de dichtstbijzijnde bioscoop rennen. Toch wel een kanttekening: je moet wel in je achterhoofd houden dat de ‘boost’ 20 minuten na het bekijken van de 3D-film opnieuw afneemt. Het effect is dus tijdelijk. Maar het is alleszins een perfect excuus om even te ontspannen tijdens de stresserende examenperiode.

Op dit ogenblik kan je in de bioscoop onder meer volgende 3D-films bekijken: San Andreas en Mad Max: Fury Road.