De leukste plekjes

129

13 MEI 2013 | Onze website heeft reiskriebels! Een maand lang belichten we elke week een stad om U tegen te zeggen. En neen, we kopiëren onze tips niet uit een saaie reisgids. Steps zocht (en vond) Vlaamse ‘locals’ die in deze steden blijven plakken zijn en we ontfutselden hen de leukste to do’s en persoonlijke favorieten. Deze week gaan we naar Berlijn!

Tuurlijk valt er in Berlijn veel te zien, of wat dacht je? Gelukkig hebben wij onze privé-gids Sander Markey bij de hand om ons de leukste plekjes aan te wijzen. Als ‘Vlaamse local’ weet hij precies waar we naartoe moeten.

Sander, wat moeten we absoluut gezien hebben als we in Berlijn zijn?
Under Den Linden in de wijk Mitte is de meest toeristische straat van Berlijn dus wellicht zal je daar sowieso heen gaan. Halverwege kom je het Museumeiland tegen. Daar staan ongelooflijk mooie gebouwen en die straat eindigt op de Brandenburger tor, hét icoon van Berlijn. Daar achter vind je ook de Reichstag, dat is het parlementsgebouw van Berlijn. Wie de Berlijnse muur nog eens wil bezoeken, kan naar de East Side Gallery in Kreuzberg. Daar staat een stuk muur die volgeschilderd is met street art. En ook goed om te weten is dat wanneer je bus 100 neemt aan Alexanderplatz, je voor 2,40 euro langs alle toeristische trekpleisters kan rijden.

Waar vinden we het mooiste plekje van Berlijn?
Bij het water aan de Kottbusser Damm in Kreuzberg is het leuk om ’s avonds naar de zonsondergang te kijken. Dat is dan ook één van mijn lievelingsplekjes én het is vlak aan mijn huis!

Zijn er leuke marktjes waar we heen moeten?
De markt bij Kottsbusser Damm aan de Maybachufer is een lokale Turkse markt en vindt iedere dinsdag plaats. Het is een must-see en vooral must-taste. (lacht) Er is ook iedere zondag een grote vlooienmarkt in het Mauerpark waar veel locals en ook toeristen komen. Er is van alles te bezichtigen, het is echt de moeite waard!

Waar is het meest romantische plekje in Berlijn?
Je moet dan even rondlopen aan de achterkant van de Oranienburger Strasse waar het Museumeiland is. Het kan er zeer aangenaam zijn, zeker wanneer er net een prachtige zonsondergang is.

En het meest avontuurlijke?
Aan de Teufelsberg in Grunewald, een oude radarbasis van de Amerikanen, heb je een adembenemend zicht over Berlijn. Wanneer je iets creepy wil doen, moet je naar het verlaten hospitaal in Beelitz. Dat is een oud nazi hospitaal op ongeveer een uurtje rijden van Berlijn. Daar zijn al veel rare dingen gebeurd de laatste jaren…