Wintertijd vraagt om gezelligheid en daar hoort sfeervol kaarslicht bij. Vooral tijdens een etentje met vrienden of familie zorgen de juiste kaarsen voor een extra sfeervolle gloed. Hoe de juiste kaarsen te kiezen? Kaarsenspecialist Spaas verklapte ons 5 handige tips.

1.Tafelen met vrienden

Waar het gezellig is, komen mensen graag op bezoek. Zet tijdens de winterdagen wat kaarsen voor je raam, of plaats ze aan de voordeur in een glazen bokaal. Mag het wat feestelijker? Versier dan je oprit of inkomhal met kaarsen in papieren zakjes. Ook een plateau met cilinderkaarsen op de salontafel of in de open haard oogt heel uitnodigend.

Ook door voor een thema te kiezen denk bijvoorbeeld aan herfstvruchten op tafel creëer je instant sfeer. Daarbij geven theelichtjes in transparante houders en ivoorkleurige cilinderkaarsen je tafelsetting meer naturel, terwijl dinerkaarsen en kandelaars voor een meer stijlvolle toets tekenen. Let er alleszins op dat je kaarsen en houders de gekozen stijl versterken. Kies je een accentkleur voor je kaarsenhouders of servetten, dan combineer je dit het best met een tafelkleed in een lichtere kleur – wit of beige bijvoorbeeld. Ook trendy is om het tafelkleed weg te laten en gewoon het houten tafelblad te laten zien.

2. Een romantische tête-à-tête

Een romantische tête-à-tête in het vooruitzicht? Zorg eerst en vooral voor de basics: dinerkaarsen of rustieke kaarsen op tafel. Plaats gerust ook theelichtjes in je leefruimte of elders in huis. Hou het wel veilig en zet de kaarsen eventueel in glazen potjes of vazen.

3. Een stukje moderne magie

Geen grote fan van kerstlichtjes in alle kleuren, kunstsneeuw en drukke decoratie? In een strak interieur kan je je even sfeervol beperken tot neutrale tinten. Combineer bijvoorbeeld zwart met grijs en wit, en geef het geheel een chic accent met accessoires in goud of zilver. Kies bijvoorbeeld voor moderne kaarsen in glas met een quote: eenvoudig maar attentvol. Of plaats kaarsen op verschillende hoogtes, zo breng je meteen wat speelse variatie in huis.

4. Traditioneel tafelen met het gezin

Voor jou mag Kerstmis nog altijd traditie uitademen? Kies dan voor een combinatie van de klassieke kleuren: groen-rood met strak wit-rood. In deze setting passen dinerkaarsen, rustieke kaarsen en kaarsen in glas perfect door elkaar. Plaats ze in het midden van de tafel en zet aan het bord van elke gast een klein welkomstkaarsje. Een retroservies en glazen met textuur maken dit traditionele plaatje helemaal af.

5. Feestdiner in Scandinavische stijl

Het Deense ‘hygge’ – simpel & gezellig – is een levensstijl die ook bij ons steeds meer gesmaakt wordt. Kies voor decoratie in natuurlijke materialen en neutrale kleuren. Denk aan hout, schapenvacht, keramiek, … en werk af met typische kerstsymbolen zoals sterren. Een beetje blingbling kan nooit kwaad, dus strooi gerust wat kleine accessoires tussen de borden. Voor een sfeervol effect kan je grotere rustieke kaarsen afwisselen met kaarsen in textuurglas. Ook een aanrader: ga voor een hoofdkleur en een steunkleur. Zo combineert oudroze prachtig met beige, net als grijsblauw met beige of muntgroen met wit.