De vijf heetste strandclubs van onze kust

3673

19 JULI 2013 | Het is vakantie en je verveelt je? Dat lossen wij wel even op! Tijdens de zomervakantie geven we elke vrijdag vijf tips om je vrije tijd mee te vullen. Vandaag kozen we de vijf heetste strandclubs van ons land. Beach, beach, baby!

1. Surfclub Windekind in Oostduinkerke

1windekind
Windekind ligt pal in de Oostduinkerkse duinen, op het Groenendijk strand. De club is helemaal opgetrokken in hout en zo één met de natuur rondom rond, maar toch helemaal modern uitgerust met alles wat je hartje verlangt voor het beoefenen van je favoriete sport.

Actie? Hier kan je golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, suppen, strandzeilen,speedsailen, buggykiten, blokarten, zeiltochten en nog veel meer. Van een beetje sportief tot super actief.

OMG! Het strand voor Surfclub Windekind heeft geen golfbrekers, wat het cruisen op de golven heerlijk relaxed en veel veiliger maakt.

Relax… Allen hierheen voor een gezellige barbecue met zicht op zee, een cocktail in de comfortabele steigerhouten loungemeubelen op het terras, een snack aan de bar of gewoon relaxen in een hippe fatboy met de voeten in het zand, terwijl de windschermen en vuurschalen je lekker beschut en warm houden. Zalig!

Hot hot hot! Het hele jaar door organiseert de club allerlei activiteiten zoals SUP-tochten, BBQ’s en surf-ski-trips.

Zuidenwindhelling 1 in Oostduinkerke, www.surfclub-windekind.be

2. Side Shore Surfers club in De Panne

2surfclub_depanne

De club ligt op het strand van De Panne. Side Shore Surfers club bestaat al sinds 1998 maar heeft sinds april een gloednieuw en modern onderkomen. Een architecturaal pareltje!

Actie? De club ligt temidden van een recreatiezone voor watersporten. Hier kan je onder meer kiten, speedsailen, wake-boarden, golfsurfen en mountainbiken.

Relax… in de bar zijn enthousiaste vrijwilligers van dienst om je in een ongedwongen sfeertje te laten genieten van de ‘après-surf’, inclusief BBQ’s en feestjes. Het terras is deels overdekt, wat in België al eens van pas kan komen.
Wist je dat… de surfclub ontworpen werd door architect Pieter Popeye, zelf lid van de surfclub.

OMG! De club heeft een unieke look: het betonnen gebouw is subtiel ingewerkt in de duinen, ter hoogte van de Leopold I Esplanade. Vanop de Eslanade zie je de club zelfs niet eens liggen, zo goed is de club in de natuur geïntegreerd.

Hot hot hot!  Hier huist ook de kitesurfschool van tweevoudig Belgisch kampioen kitesurfen Steve Verelst!

Zeedijk 97 in De Panne, www.sideshoresurfers.com

3. De Kwinte  in Westende

3DE KWINTE

De één jaar jonge watersportclub De Kwinte heeft een nieuw onderkomen vlak aan het Sint-Laureinsstrand van Westende, in één van de weinige niet bebouwde gebieden aan onze kust.

Actie? Aan de Kwinte is een speciale zone gereserveerd voor watersport (golfsurfers, windsurfers als kiters), de club beschikt over een eigen reddingsdienst en biedt ook een grote variatie aan andere, minder traditionele sporten: zeilwagenrijden, bodyboarden, zeerafting, zeekajak,…

Wist je dat… de club zijn naam dankt aan de Kwintebank, een 15 km lange zandbank die zo’n 10 km voor de kust van Nieuwpoort en Westende ligt.

OMG!  De bar van De Kwinte biedt ontzettend veel lekkers: een hele variatie aan cocktails, bier en frisdranken, die je naar binnen werkt met allerlei tapas & snacks, verse burgers, salades en – natuurlijk – seafood! Alles voor de nodige energie en versterking van én innerlijke geest…

Hot hot hot! MNM strijkt deze zomer neer in De Kwinte voor Start to DJ! Verder nog op het programma: tal van beach party’s en een skatecontest.

Koning Ridderdijk – Sint Laureinsstrand  in Westende, www.vvwwestende.be/de-kwinte

4. Surfers paradise in Knokke-Heist

4Surfers_Paradis5

Waar? Surfers Paradise is gelegen middenin de duinen van Knokke-Heist, vlak aan het Zwin.

Actie! Aan dynamiek geen gebrek hier in Surfers Paradise. Windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, freeboarden, peddleboarding, beachvolley, skateboarding, zeekajak en zeerafting, sup en triatlon, het kan hier allemaal. Er zijn lessen, stages, beachcamps, surfweekends en noem maar op. Daarnaast verhuurt Surfers Paradise ook speedsails, boogieboards, skimboards, wetsuits, trapezes, kites en kan met op het strand zelf terecht voor een stevige portie beachvolleyball, beachball en beachsoccer terwijl de halfpipe voor skate sensatie zorgt. Zelfs de allerkleinsten kunnen hier terecht voor de nodige dosis actie en fun.

Relax…  De club is very ‘Californian’, opgetrokken in hout en volledig in op-en-top surfstijl met een flinke dosis exotische vakantiesfeer. Rond het clubhouse is er een terras met groot ‘chill’ gehalte, met een gezellige beachbar. Maar er is meer, zoals een supercoole lounge zone, een hotspring jacuzzi, hangmatten en comfy zitkussens om lekker in door te zakken.

OMG! Surfers paradise telt 8,743 Facebook fans: het meeste van allemaal. De club zelf heeft meer dan 800 leden.

Hot hot hot! Regelmatig worden hier prestigieuze events georganiseerd, zoals de Belgische Kampioenschappen beachvolleyball, surfen, windsurfen en kiteboarden. Deze maand viert de club haar 26ste verjaardag en komt er ook nog aan: de filmpremière van “Chasing Mavericks”, een langspeelfilm over het leven van ‘s werelds jongste big wave surfer ooit.

Zwinlaan 35 in Knokke-Heist, http://surfersparadise.be/

5. Surfclub Twins in Bredene

5Bredene16

Deze surf- en zeilclub ligt tussen De Haan en Oostende in, omgeven door strand, zee en de Bredense duinen.

Actie? Surfen, windsurfers,  kitesurfen, zeilen, landyachting, dit is de plek. De club gaat er prat op een familiale sfeer uit te stralen: een groot terras, windzeilen en ligstoelen, een BBQ-zone, speelgoed voor de kids en sportterreinen: het is er allemaal om jong en oud, te plezieren.

Relax… de club heeft ook een bar met klassieke hapjes en drankjes met zicht op zee. Een hotspot voor iedereen die houdt van zon, wind en golven, actief én passief.

OMG! Fabrice Devos, meervoudig Belgisch kampioen windsurfen, traint hier jonge windsurfers met zijn freewave team.

Hothothot! In augustus staat hier het Europees kampioenschap zeilen op het programma. Spektakel gegarandeerd!

Driftweg 69 in Bredene, www.twinsclub.be

*

Alle surfclubs aan onze kust vind je terug op de website www.dekust.be.

Meer tips over onze Kust? Check onze Kustspecial!
Tekst: Tine Hemeryck / Beelden: Westtoer