De wijze raad van Tante Kaat (10)

126

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…

Hét probleem: Ik wil graag een snuifje groen toevoegen aan mijn interieur. Welke planten zijn hier het meest geschikt voor?

Dé oplossing: Afhankelijk van welke leefruimte je wil opfleuren, zijn er legio mogelijkheden. In de woonkamer bijvoorbeeld doen varens, klimop en sanseveria’s (ook wel gekend als vrouwentongen) het altijd goed. Maar ook aronskelk, sleutelbloem, hulst,… staan hier mooi.  Let er wel op dat je met deze laatstgenoemde planten voorzichtig omgaat aangezien ze onder de categorie giftige kamerplanten vallen. Tante Kaat geeft in haar boek trouwens een ruim overzichtje van dergelijke planten.

Ook in de slaap- en badkamer kun je gerust een plant plaatsen. In de slaapkamer kies je het best voor planten die gedijen bij lagere temperaturen. Naast o.a. diverse soorten kamerpalm, klimop en bepaalde ficussoorten hebben ook bloeiende planten als azalea’s, begonia’s en hortensia het hier uitstekend naar hun zin. In de badkamer voelen quasi alle planten zich thuis… met dank aan de hogere luchtvochtigheid. Een aanrader hier is de Nephrolepus (krulvaren). Met zijn dichte bladermassa roept hij direct een subtropisch sfeertje op. Plaats hem wel niet boven een radiator of vlak bij een raam waar de zon direct op schijnt.  Andere planten die goed gedijen in een badkamer zijn vleugelvaren, nestvaren en venushaar net als  Asparagus, die je probleemloos in een donkere hoek mag plaatsen,  en bamboe die juist wel veel licht nodig heeft.