De wijze raad van Tante Kaat (3)

3349

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…

Hét probleem van vandaag? Ik slaag er maar niet in om schitterende ramen te bekomen. Welk wonderproduct ik ook gebruik, helemaal vlek- en streeploos krijg ik mijn ramen nooit.

Dé oplossing! Lap je ramen op een bewolkte dag en niet op een zonnige dag – en neen, niet omdat je op zo’n dag leukere dingen weet om te doen maar wel omdat de zon het water te snel laat opdrogen met als resultaat lelijke vlekken en strepen. Om je ramen te lappen, neem je twee emmers: één met een sopje van – liefst – kalkvrij water waar je of een in vier stukken gesneden ui of een scheutje azijn of vaatglansmiddel aan toevoegt en één emmer met zuiver water. En nu, sponsen maar. Let er op dat je je spons altijd afspoelt in de emmer met enkel water zodat je sop zuiver blijft. Na het sponsen, maak je het glas droog met een trekker, die je regelmatig afdroogt met een zeemvel. Maak er een gewoonte van om je ruiten buiten van links naar rechts schoon te maken en  binnen van boven naar onder of omgekeerd. Zo zie je meteen waar nog een veeg zit. Reinig tot slot alle randen en het raamwerk met een microvezeldoekje.

Dé ultieme tip voor schitterende ramen: Om het vensterglas echt glanzend en streeploos te krijgen, wrijf je ze na het lappen nog even na met krantenpapier.

Tante Kaat De Huishoudmanager telt 427 bladzijden en is uitgegeven bij Roularta Books.