De wijze raad van Tante Kaat (5)

660

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…

Hét probleem van vandaag?  Veelvuldig niezen, een verstopte neus van zodra ik in bed lig… doen me vermoeden dat de huisstofmijt zich genesteld heeft in onze slaapkamer. Hoe raak ik deze vervelende beestjes weer kwijt?

Dé oplossing! Om huisstofmijt geen kans te geven, gelden er 2 belangrijke regels: verwijder stof en huidschilfers door voldoende te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk daarnaast de luchtvochtigheid in de slaapkamer door voldoende te ventileren en te verluchten. Logischerwijze zijn ook luchtbevochtigers hier uit den boze. Daarnaast zijn er nog tal van andere trucjes die je kan toepassen om de huisstofmijt het leven zuur te maken. Sla bijvoorbeeld ’s ochtends het beddengoed open en maak pas ’s avonds je bed op. Stofzuig regelmatig je matras. Een maximale verlichting en zo weinig mogelijk meubilair plaatsen helpen ook. Goed om te weten is dat je deze taaie rakkertjes niet zomaar klein krijgt met detergent en koud water: schoonmaken met warm water en je beddengoed (lakens, hoofdkussens, overtrekken) wekelijks op 60 graden wassen is dus de boodschap!

Tante Kaat De Huishoudmanager telt 427 bladzijden en is uitgegeven bij Roularta Books.