De wijze raad van Tante Kaat (6)

7422

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…

Het probleem: Helaas ben ik nogal een ‘smospot’ en vlekken zijn dan ook dikwijls mijn deel. Hoe krijg ik mijn kleren weer makkelijk vlekkeloos?

Dé oplossing:  Eén gouden regel voor alle vlekken: snel zijn is de boodschap! De meeste verse vlekken kan je makkelijk verwijderen met lauw, kalkvrij (!) water. Vloeistoffen dep je zo snel mogelijk met een witkatoenen doek of absorberend keukenpapier.  Ook belangrijk om te onthouden, is dat niet alle producten om vlekken te verwijderen, veilig zijn voor alle stoffen.  Soda voor wol of zijde gebruiken, is bijvoorbeeld not done!  Je vooraf goed informeren is de boodschap!

Voor de tien meest voorkomende vlekken geeft Tante Kaat ons enkele nuttige tips mee. Heb je bijvoorbeeld rode wijn gemorst, absorbeer dan de vlek eerst door te deppen met keukenpapier. Verdun met bruiswater en dep opnieuw. Besprenkel met Bicar en citroensap voor je het stuk wast. Bloedvlekken zijn nog zo’n klassieker.  Ook hier neem je het beste de vlek meteen op met  absorberend papier. Was vervolgens in een lauw sopje met enzymen (type Biotex).  Andere mogelijkheden zijn de vlek laten weken in koud soda- of zoutwater of om een aspirine op te lossen in een beetje water en hierin de vlek onder te dompelen. Daarna gewoon wassen. Heel belangrijk bij bloedvlekken is dat je deze nooit ofte nimmer direct met heet water mag behandelen omdat je zo  de vlek fixeert… en dat is nu precies wat je niet wil, toch?!

Handig: Wil je echt alles weten over vlekken en hoe je ze kan behandelen? Surf dan zeker eens naar de website van Tante Kaat (www.tantekaat.be) waar je tips en tricks vindt om komaf te maken met  verschillende soorten vlekken.