De wijze raad van Tante Kaat (9)

521

Nee, het huishouden runnen is niet altijd een makkie. Je staat er in voor de aankoop, planning, budgettering, voorraadbeheer, veiligheid, catering, energiebesparing, fiscaliteit, verzekeringen, hygiëne, onderhoud, knopen doorhakken  (én aanzetten) en nog zoveel meer. Daarom schreef Tante Kaat een boek: De Huishoudmanager. En daarom geven wij in november tips uit dat boek…

Het probleem:  Strijken heb ik al aardig onder de knie al besteed ik er naar mijn gevoel toch nog altijd iets te veel tijd aan. Bestaan er soms ‘trucjes’ waardoor  het strijken nog vlotter verloopt?

De oplossing:  Een eerste belangrijke regel  is om je strijkgoed te sorteren naar de temperatuur waarop het mag  gestreken worden, zo hoef je niet constant te switchen. Op je strijkijzer en op je kledingetiket wordt dit uitgedrukt in bolletjes: 1 bolletje komt overeen met een lage temperatuur, 2 bolletjes met een middelmatige temperatuur en 3 bolletjes met een hoge temperatuur. Begin altijd bij de laagste temperatuur.  Goed om te weten: fleece en nylon moeten nooit gestreken worden! Heb je per ongeluk een valse vouw gestreken? Sproei dan wat water op de vouw, bijvoorbeeld met een plantenspuit en ga er nog een keer langzaam en met lichte druk met de strijkbout overheen.  Om kreuken na het strijken te vermijden,  is het belangrijk om  je wasgoed direct na het strijken netjes op te hangen. Door de warmte van het strijken gaat kleding namelijk nog sneller kreuken dan anders.

Moet je regelmatig fijn strijkgoed, zoals bijvoorbeeld spullen met borduurwerk of prints, strijken? Leg dan altijd een theedoek tussen het strijkijzer en het kledingstuk , zo voorkom je dat de stof verkleurt of verbrandt. Fijn wasgoed strijkt trouwens beter wanneer het nog nat is.

Handig: Hoe strijk je het beste een T-shirt, een overhemd, een jurk, een rok enzovoort? Tante Kaat geeft je in haar boek enkele belangrijke vuistregels mee.