De zomer van Blankenberge: badstad in verjaardagsstemming

BlogDagje uitDe Kuststay-vacation

Wist je dat Blankenberge jarig is? De stad mag dit jaar maar liefst 750 kaarsjes uitblazen. In 1270 gold Blankenberge als klein vissersdorp, vandaag is het een toeristische trekpleister voor dagjestoeristen. De stad viert het jubileumjaar op gepaste wijze en dat blijkt ook uit het zomeraanbod.

1. Voor wie wil meevieren

Bezoek de buitenexpo ‘750 jaar Blankenberge’ te voet of met de fiets. De expo brengt je op interessante historische plaatsen in Blankenberge en Uitkerke. Onderweg staan infozuilen met boeiende weetjes over de rijke geschiedenis van de badstad. Haal de gratis bijhorende wandelgids in het Infopunt Toerisme (Hoogstraat 2) of in de folderrekjes in de inkomhal van het NMBS-station. De expo loopt tot eind dit jaar.

2. Voor stripliefhebbers

Van 1 juli tot 13 september loopt een tentoonstelling rond 75 jaar Suske en Wiske. De populaire stripfiguren vieren hun 75-jarig bestaan met een gloednieuw stripverhaal… met Blankenberge in de hoofdrol. De Suske & Wiske-expo op diverse locaties in de stad bezorgt het feestjaar van de badstad een hedendaagse twist. Er zijn binnenlocaties: Casino, Belgium Pier, Bibliotheek, Belle Epoque Centrum, Hotel Mercure. De buitenlocaties zijn verspreid over de stad en vind je op de website www.blankenberge.be/750jaar.

3. Voor stevige stappers en fietsfanaten

Kuier langs de sfeervolle haven, het kloppende hart van de badstad. Vissersschuiten en zeiljachten dobberen hier vrolijk naast elkaar. Je kunt helemaal rond de jachthaven langs de brede wandelweg en van daaruit een stukje te voet, ofwel wat verder met de fiets of met de ‘billenkar’ het hinterland verkennen. Daar vind je de Uitkerkse Polder, een weidevogelreservaat waar je heerlijk kunt fietsen en vogels spotten. Je kunt er ook halt houden in de kleine dorpjes onderweg. Het bezoekerscentrum (gelegen aan fietsknooppunt 29) is de max voor gezinnen: voor de kinderen is er niet alleen een toffe speelzone, maar ook een avontuurlijk Kievitspad om te ontdekken. Picknicken kan er aan de vijver of aan een van de picknick<HH>tafels onderweg. Meer informatie vind je op www.uitkerkse-polder.be.

4. Voor groene jongens (en meisjes)

Een ander natuurgebied dat zeker de moeite waard is, ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge: de Fonteintjes. Dit 20 hectare uitgestrekte gebied is een van de weinige gebieden met inlage, waar de dijken nog duidelijk merkbaar zijn. De Fonteintjes is een stukje duinen waar je heerlijk kunt wandelen op een mooi, verhard zandpad. Je komt er geen fonteintjes tegen, zoals de naam doet vermoeden, maar wel zoetwaterplassen die zeer geliefd zijn bij vissers. Naargelang het seizoen zie je er wilde orchideeën, duindoorn- en vlierbessenstruiken, libellen, vlinders en nog veel meer. Via de trap aan de houten uitkijkplatformen kun je terugkeren langs het strand. Daar vlakbij, als je de kustbaan oversteekt, vind je het Zeebos, een provinciaal domein net achter de kustlijn. Perfect als wandelbos of fietsdoorsteek. De kinderen kunnen er ravotten op de uitkijktoren met loopbrug. Stop ook zeker eens aan de vogelkijkhut.

5. Voor art(-nouveau)lovers

Blijf je liever in de stad zelf? Bezoek dan zeker eens het Belle Epoque Centrum. Daar herbeleef je de gloriejaren van de belle époque rond 1900. Drie belle-époquevilla’s uit 1894 werden gerestaureerd en verbouwd tot het Belle Epoque Centrum, een interactief bezoekerscentrum. Tijdens de belle époque kende de Europese burgerij een opvallende welvaart. Blankenberge ontwikkelde zich toen tot een belangrijke badstad met grote bouwkundige realisaties. Het Belle Epoque Centrum is een supertof museum, ook voor de kids. Wanneer je na je bezoek door Blankenberge wandelt, heb je ongetwijfeld meer oog voor de vele overgebleven art-nouveaugevels in de stad. Let daarbij zeker op de prachtige loggia’s en tegeldecoratie. Wil je de route op je eigen wandeltempo en volgens een handige beschrijving volgen? Koop de erfgoedwandelroute (2 euro) bij het Infopunt Toerisme (Hoogstraat 2) en kuier rond op je eigen tempo.

Tekst: Thomas Rosseel - Beeld: Getty Images
Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen