De zomer van Bredene: niet enkel een oord voor nudisten

BlogDagje uitDe Kust

In de volksmond gaat Bredene al snel gepaard met het befaamde naaktstrand. Maar deze kustgemeente heeft zoveel meer in petto en bovendien is het naaktstrand tijdens deze speciale zomer een gewoon textielstrand. Liefhebber van Gallo-Romeinse vondsten? Sightseeing tussen tot kunst opgewaardeerde elektriciteitskasten? Of gewoon kuieren tussen de streekeigen fauna en flora? Bredene, jawel.

1. Voor groenliefhebbers

Recreatiedomein Grasduinen is een niet te missen oord voor iedere sportieveling en natuurliefhebber. In de aanbieding: een spectaculair mountainbikeparcours, een vijver, avontuurlijke fiets- en wandelpaden, allerlei sportvelden, een fit-o-meter, speelpleintoestellen en een grote diversiteit aan streekeigen fauna en flora.

Er lopen vier wandel- en fietspaden naar het domein. Het domein is makkelijk te bereiken via de Koningin Astridlaan, de Zandstraat, de Duinenstraat en de Klemskerkestraat.

2. Voor waterratten

Mag het er allemaal nog wat steviger aan toe gaan? Twins Club aan Strandpost 1 is dé uitvalsbasis voor wind- en golfsurfers, kiteboarders en catzeilers. Geen zin om zelf de wilde golven te trotseren? De beste stuurlui kunnen aan wal staan om vanuit de sfeervolle Surfers’s Bar de halsbrekende toeren van watersporters te aanschouwen. Een heerlijk drankje in de hand is een optie en een must.

3. Voor verzamelaars

Heemkundig museum Turkeyenhof in de Zegelaan is meer dan het ontdekken waard. Het Turkeyenhof is een gerestaureerde hoeve uit 1737 in klassieke polderhoevestijl met een hoogkamer boven de voorraadkelder. De museumhoeve bestaat uit een woonhuis, bakhuis, schuur, wagenkot en hondenhok. De gemeentelijke heemkring Ter Cuere heeft er zijn heemhuis en documentatiecentrum. Voor vondsten en verzamelingen ben je hier aan het juiste adres. De hoeve herbergt heel wat Gallo-Romeinse vondsten en oude gebruiksvoorwerpen die de geschiedenis van Bredene en omgeving illustreren. Daarnaast kun je er een indrukwekkende verzameling Noordzeeschelpen, fossielen en mammoetrestanten terugvinden. Deze werden langs onze kusten opgevist door Vlaamse vissers. Open op woensdag van 14.30 tot 16.30 uur en op zondag van 10 uur tot 12.30 uur.

4. Voor fietsfanaten

Wie actief wil genieten van de natuur, het strand, de duinen of de polders vindt in Bredene meer dan zijn heil. De dienst Toerisme ontwikkelde daarvoor een handige fietsfolder ter handleiding. In de folder staan twee mooie fietsroutes uitgestippeld: ’t Paddegat met een route van 27 kilometer en Verken Bredene als mooie trip van 24 kilometer. In de folder vind je bovendien alle informatie over de vele bezienswaardigheden onderweg. De routes zijn volledig bewegwijzerd en starten aan het MEC Staf Versluys, Kapelstraat 76. Daar kun je ook de fietsfolder gratis verkrijgen bij de dienst Toerisme.

5. Voor streetart-lovers

Tour Elentrik is een streetartproject dat werd opgestart door het gemeentebestuur van Bredene in samenwerking met Treepack. Lokale kunstenaars toverden oude en vuile nutsvoorzieningskasten om tot prachtige kunstwerken. Of wat dacht je van een oude duikershelm die half in het zand is verstopt? Een noodkreet uit een elektriciteitscabine of de lokroep van een eend om de plasticvervuiling in onze zeeën aan te kaarten? Het laagje kunst zorgt voor een flinke opwaardering van het Bredense straatbeeld. Zoals je misschien al doorhad, draaien de kunstwerken rond het thema duurzaamheid en ecologie. De wandelkaart (route van 5,5 kilometer) is gratis te verkrijgen bij de dienst Toerisme van Bredene in het MEC Staf Versluys. Je kan de route ook digitaal volgen via de QR-code die je op de website vindt: www.bredene.be/tourelentrik.

www.bredene.be

tekst: Thomas Rosseel - beeld: travelboulevard.be

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen