De zomer van De Haan: verrassend fancy naar 1900

BlogDagje uitDe Kuststay-vacation

De Haan ademt geschiedenis en authenticiteit. Toch heeft de gezellige kustgemeente aardig wat fancy snufjes in de aanbieding. Met de VR-bril en smartphone in de aanslag kun je De Haan en zijn geschiedenis op een frisse manier ontdekken.

1. Voor art lovers

Rara, welke dieren veroveren deze zomer het gezellige badplaatsje De Haan? Yes, de hanen. Het O. C. d’Annexe Leopoldlaan 24 in Klemskerke presenteert met trots een unieke tentoonstelling rond het gevederde dier. Het resultaat is een gedurfde combinatie tussen de collectie van Hooman Shahbandi, een van de grootste hanenverzamelaars van ons land, en werk van een van de belangrijkste Belgische kunstenaars: Koen Vanmechelen. De Limburger is vooral bekend van zijn The Cosmopolitan Project, een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dat project staat het kruisen van nationale kippenrassen tot ‘kosmopolitische kippen’ centraal. Daarmee wordt Vanmechelen wereldwijd uitgenodigd in de voornaamste musea. Het werk van de man dicht bij huis aanschouwen? Zak tijdens de zomermaanden af naar O. C. d’Annexe. De toegang voor deze tentoonstelling is gratis.

2. Voor smartphone addicts

Ontdek de historische villawijk de Concessie op je smartphone! De app iDe Haan voert je mee naar een vijftiental markante erfgoedlocaties. Daar krijg je een bondige toelichting en een drietal interessante weetjes, van badmode tot koninklijke vakanties. Een uniek gegeven is de illustratie met oude postkaarten, die het verleden weer tot leven brengen. De historische villawijk die rond het tramstation ontstond, dankt zijn naam aan het gegeven dat de Belgische staat het duinengebied in 1889 in ‘concessie’ of erfpacht gaf. Enkele bekende architecten mochten De Haan een uniek karakter bezorgen. Het resultaat was een geslaagde combinatie van villa’s in Normandische en Engelse trant met witgeschilderde bakstenen, laagreikende daken, houten luiken en ramen met kleine vensters.

3. Voor avonturiers

Galeriehouder Martin Baeten ondernam al verschillende expedities naar Oceanië. Doorheen de jaren verzamelde de West-Vlaming zo een unieke collectie etnische kunst. Zijn exclusieve verzameling kunstwerken uit de andere kant van de wereld kun nu je bezoeken in het Wielingencentrum – Graaf Jansdijk 18 in Wenduine. Van kano’s tot maskers en sieraden. Heel wat diverse gebruiksvoorwerpen brengen je naar een andere wereld vol fantasie. De toegang tot Kunst uit Oceanië is ook hier helemaal gratis.

4. Voor curieuzeneuzen

Neem deze zomer deel aan diverse coronaproof-zomerzoektochten. Ga samen op pad en ontdek te voet in het centrum of per fiets in de polders deze unieke gemeente met al haar troeven. Een ontspannende sportieve activiteit, ideaal om met het gezin te beleven. Een fijne tocht is die tussen De Haan en Wenduine, voor een aangename 28 kilometer. Het pittoreske De Haan en het gezellige Wenduine zijn het decor van deze fietstocht. De Duinbossen zijn uniek en de deelgemeenten in het achterland zijn meer dan het ontdekken waard. Vertrekken doe je aan het tramstation in Wenduine. Mag het wat meer zijn? Doe dan de Polderdorpenroute van 45 kilometer aan. Deze heerlijke fietstocht langs rustige wegen doorheen het polderlandschap brengt je langs schilderachtige dorpjes. Starten doe je aan het tramstation van De Haan.

5. Voor VR-lovers

Vond je onze tweede tip al hip en trendy? We bewaarden the best for last. Het fascinerende verhaal van de molen en zijn molenaar kun je voortaan aanschouwen via een gloednieuw virtual reality-concept. Stap het gerenoveerde Molenaarshuys in Wenduine binnen, zet de VR-bril op en je wordt gedurende 10 minuten teruggeflitst naar het Wenduine van begin 20ste eeuw. Deze originele ervaring doet je virtueel naar het huis en de molen wandelen. Je beleeft het verhaal als een kind. Zo krijg je onder meer de brand te zien die destijds de molen verwoestte en zie je de molenaar aan het werk. Grijp met je hand in het graan en voel de wind in je snoet blazen. Of waar verleden en heden hand in hand gaan. Een aanrader van jewelste, als je het ons vraagt.

www.visitdehaan.be

tekst: Thomas Rosseel - beeld:Wouter Verheecke

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen