De zomer van Oostende: bruisende stad aan de Noordzee

BlogDagje uitDe Kuststay-vacation

Het oorlogsverleden herbeleven? Kunst checken op de muur van een hockeyclub? Een gezond fietstochtje afwerken? De Koningin der Badsteden heeft het allemaal in petto. Laat je verleiden tot een tripje naar deze wereldstad aan de Noordzee.

1. Voor streetart lovers

De vijfde editie van het kunstenfestival The Crystal Ship werd enkele maanden geleden uitgesteld door alom bekende redenen. Toch hebben de artiesten van The Crystal Ship zich de afgelopen tijd uitgeleefd. In de schaduw van het Oostendse AZ Damiaan, op de muur van Eclair Hockey Club Oostende, brachten ze bijvoorbeeld hulde aan de zorgverleners. Wil je deze en ook de andere muurschilderingen en kunstinstallaties bewonderen? Raadpleeg dan het gratis fiets- en wandelplan via de website www.visitoostende.be. ‘The Crystal Ship: street art tour’ is ook beschikbaar met Facebook Messenger als gids. De chatbot geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken. De tour is gratis en start bij het infokantoor van Toerisme Oostende vzw.

2. Voor fietsfanaten

Het Groen Lint is een grotendeels autovrije fietsroute van 35 kilometer die je de verrassende buitenrand van Oostende laat ontdekken. Nieuwe, 21e-eeuwse parken werden er aangelegd, zoals het evenementenpark Nieuwe Koers met de sterrenwacht Astropolis, het innovatieve landbouwpark De Tuinen van Stene en de Oosteroeverduinen met het uitkijkpunt De Halve Maan. Je fietst door het Geuzenbos, langs de Oostendse Kreken en het natuurgebied De Zwaanhoek en maakt kennis met de transformatie van de stadswijk Oosteroever en het vernieuwde zeefront. Starten doe je aan provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636.

3. Voor curieuzeneuzen

Fort Napoleon is het decor van honderden jaren geschiedenis. De Fransen wachtten er bang de Engelsen op en Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden. Weinig mensen kunnen het verhaal nog vertellen, maar de brede muren van Fort Napoleon waren stille getuigen van alle emoties en taferelen. Het gloednieuwe verhalenparcours langs de geschiedenis van het fort brengt dit idee naar voren: Wat als de muren konden praten? Wie dicht genoeg bij de immense stenen wanden gaat staan, hoort stemmen vertellen over wat er allemaal in het fort is gebeurd. Bakkers wiens meel gepikt werd zodat soldaten naar de meisjes van plezier konden. De kille ellende van de winters in het fort. En nog veel meer. Voor kinderen is er een aangepaste tocht. Surf naar www.fort-napoleon.be.

4. Voor cultuurfans

Provinciedomein Raversyde bestaat uit drie onderdelen, die een bezoek heel waardevol en divers maken. Het openluchtmuseum Atlantikwall neemt je mee naar de twee Wereldoorlogen. De meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen, vormen samen een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall. Deel twee is ANNO 1465, een middeleeuws vissersdorp. Drie woningen en een bakkerij werden heropgebouwd met ter plaatse opgegraven bakstenen. In het bijbehorend museum vind je de originele opgegraven voorwerpen en wordt het leven van de bewoners verder toegelicht. Tot slot is er het Natuurpark Raversyde. Het domein ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied en biedt het bezoekers een prachtig kader om wandelend te ontdekken.

5. Voor thuisblijvers

De podcasts Oostende & Compagnie - Van Arno tot Zweig nemen je mee op een artistieke trip door Oostende in het gezelschap van James Ensor, Léon Spilliaert, Hugo Claus, Leopold II, Henri Storck en Arno. De gids is Claude Blondeel. Surf naar www.visitoostende.be/nl/podcast.

www.visitoostende.be

Tekst: Thomas Rosseel - Beeld: Wouter Verheecke

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen