Op ontdekking in Veurne: van koene kastelen tot frêle fietspaadjes

BlogDagje uitstay-vacation

De heimat van levende zanglegende Will Tura is voer voor liefhebbers van een flinke portie geschiedenis en van een betere fietstocht. Het stadje Veurne staat voor kastelen, torens, ridders en smalle straatjes. En alles eromheen staat voor prachtige natuurpaden om gezwind te doorkruisen.

1. Voor stille genieters

De Veurnse Sint-Niklaastoren is gratis toegankelijk en biedt een prachtig panoramisch 360°-uitzicht. De zee, het West-Vlaamse Heuvelland met de Kemmelberg, de IJzertoren in Diksmuide, het Europacentrum in Oostende en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke zijn te zien vanop de 48 meter hoge toren.

2. Voor fietsfanaten

Met de Westkustfietsroute (48,5 kilometer) werk je een aardig parcours af doorheen de historische stad Veurne, De Panne, de natuurgebieden van Koksijde, de IJzermonding en de Nieuwpoortse jachthaven. Er zijn weinig betere plekken om eens lekker door te trappen dan aan de Westkust. De Westkustfietsroute (3 euro) is online te bestellen via shop.westtoer.be. Tijdelijk krijg je er een zomerfietszoektocht bij en maak je kans op een mooie prijs. Nog een aanrader is de Moerenroute (39 kilometer). Die brengt je door een heel afwisselend landschap. Het Houtland is glooiend en voorzien van struiken en bomen. Het 3.000 ha groot landbouwgebied De Moeren, net onder de kustlijn tegen de Franse grens, is dan weer het laagste punt van België. Je fietstocht start in Beauvoorde aan het kasteel (Wulveringemstraat 10) en gaat daarna langs charmante dorpjes als Izenberge, Gijverinkhove, Leisele en Houtem. Volg de zeshoekige bordjes.

3. Voor mindere fietsgoden

Zin om te fietsen maar zijn bovengenoemde routes nogal wat veel spek voor de bek? De Westhoek KD-fietsroute ‘Trappen van stad naar strand’ staat voor een fijne tocht van een eerder bescheiden 21,6 kilometer. De route vertrekt op de Grote Markt in Veurne. Via heel wat leuke stopplaatsen zoals het Vaubanpark, het Bakkerijmuseum, een strandspeeltuin en een kinderboerderij fiets je naar de zee. Omgekeerd kan je natuurlijk ook van de zee naar het historisch stadje Veurne fietsen. Haal de route af bij Visit Veurne op de Grote Markt (3 euro) of bestel ze online via shop.westtoer.be.

4. Voor stevige stappers

Ben je eerder een stappende ontdekker? Via de Stadswandelroute (4,6 kilometer) van Veurne ontdek je een van de belangrijkste monumentensteden in de Westhoek. De route start op de Grote Markt, aan het Stad- en Landshuis. Via de gezellige straten en steegjes passeer je heel wat historische gebouwen zoals de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Naast erfgoed loop je ook door het Vaubanpark, het Sint-Walburgapark en langs de Jachthaven van Veurne. De kaart is te verkrijgen bij Visit Veurne of online te bestellen via shop.westtoer.be.

5. Voor curieuzeneuzen

In kasteel Beauvoorde betreed je de wondere wereld van ridder Arthur Merghelynck. Tijdens een bezoek aan het 17de-eeuwse kasteel kun je de schitterende kasteelinterieurs en de prachtige parkomgeving bewonderen. Speciaal voor gezinnen met kinderen werd een boeiend familieparcours uitgestippeld. De kinderen kruipen in de huid van de eigenzinnige ridder Arthur en gaan samen met hem op ontdekking.

www.toerisme-veurne.be

 

Tekst: Thomas Rosseel - Beeld: Wouter Verheecke

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen