De zomer van Zeebrugge : wereldhaven én charmante badplaats

BlogDagje uitDe Kuststay-vacation

Aan plaats geen gebrek in Zeebrugge, dat met een eindeloos breed strand het grootste exemplaar van de Belgische kust kan etaleren. Veel van de to do’s in deze vaak ondergewaardeerde badplaats draaien om de wereldhaven en zijn rijke geschiedenis. We vissen voor jullie enkele fijne tips uit het zeewater.

1. Voor curieuzeneuzen

Zeebrugge is een wereldhaven en een authentieke badplaats als onderdeel van moederstad Brugge. Zeebrugge wordt ook weleens de ‘Hoofdstad van de Vis’ genoemd. Wil je kennismaken met de Schatten van de Haven? Dan is de erfgoedwandelroute een stap (en meer) in de juiste richting. Deze bescheiden route van 5,8 kilometer neemt je onder andere mee op ontdekking langs maritiem themapark Seafront met Lichtschip West-Hinder – een aanrader voor de kids! – en de uitkijkplatformen met spectaculair zicht over de haven. Onderweg kom je aan de Omookaai ook het Visserskruis terug. Dit zestien meter hoge betonnen kruis van de Brugse architect Jozef Viérin werd in 1936 opgericht ter nagedachtenis van de op zee gebleven vissers. Aan de voet van het kruis werden marmeren platen aangebracht met daarop de namen van de vissers die op zee omgekomen zijn. De erfgoedwandelroute belicht Zeebrugge met andere woorden als unieke plaats in de Vlaamse visserijgeschiedenis en het wedervaren van de haven tijdens WOI. Afsluiten kan in een van de authentieke cafés in de oude vissershaven. Starten doe je aan Seafront, Vismijnstraat 7.

2. Voor stevige stappers

De Saint-George’s Day-wandeling loopt vanaf de zeedijk, loodrecht richting zee en parallel met het strand. De naam herinnert aan de slag om Zeebrugge die gevoerd werd op 22 en 23 april 1918. De Engelsen slaagden erin om twee van de drie Duitse kruisers net voor de sluisdeur tot zinken te brengen. Vandaag is er een soort wandeldijk, onbebouwd en bijna over de hele lengte voorzien van banken, ten westen afgeschermd door de Westerdam. Van 1925 tot 1942 was dit de locatie van het Saint George’s Day Memorial, een vrij imposante gedenksteen met het beeld van Sint-Joris en de Draak. Vandaag zijn aan het begin twee gedenkstenen opgesteld. Tijdens de wandeling garanderen twee grote uitkijkplatforms een fantastisch zee-, strand- en havenpanorama.

3. Voor stoere zeebonken

De Havenrondvaart van Zeebrugge vertrekt vanuit de oude vissershaven (Tijdokstraat 1) met het passagiersvaartuig Zephira. Vervolgens vaar je voorbij de marinebasis, de Pierre Vandammesluis <emdash> een van de grootste sluizen ter wereld <emdash> de gasterminal, het windturbinepark, het sterneneiland en de cruise- en baggerschepen. Immense containerschepen worden ondertussen gelost aan de kade. Via een audiovisueel systeem aan boord krijg je uitleg over wat je tijdens de rondvaart hoort en ziet, in de taal die je wenst. Je kunt de commentaar ook gratis downloaden op je smartphone. Een unieke ervaring om de haven en haar werking beter te leren kennen. Meer info en tickets: www.captainblue.be.

4. Voor boekenwurmen en filmfreaks

Wil je wat chillen op het strand-waar-altijd-plek-is? In de Zeebrugse strandbib geniet je gratis van goede boeken, leuke strips en ontspannende tijdschriften. De strandbib kan je vinden op het strand ter hoogte van het Badengebouw. Ben je meer een filmliefhebber? Elke donderdag van de zomermaanden is er een gratis openluchtbioscoop op het strand. Om 14 uur start er een film voor kinderen, om 16 uur voor jongeren en om 20 uur is het aan de volwassen kijker. Film op het Strand vind je naast de Icarus Surfclub.

5. Voor thuisblijvers

Zeebrugge kun je ook virtueel bezoeken via onder meer het YouTube-kanaal van Visit Bruges. Neem een kijkje en leer meer over Zeebrugge en Lissewege. Via de webcam van Zeebrugge kun je ook genieten van een 360°-rondleiding. Zo krijg je levendige beelden te zien van de badplaats. Neem een virtuele duik op www.virtualbruges.com.

www.visitbruges.be

tekst: Thomas Rosseel - beeld: Getty Images

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen