Kunst, groen, lekkernijen en nog veel meer moois … De Kempen heeft het allemaal!

De Kempen stil en groen zoals ze van oudsher is, maar ook dynamisch, fascinerend en verrassend zelfs, heeft heel wat in haar mars. Op toeristisch vlak is deze regio een allemansvriend, op een steenworp van elkaar heb je een enorm fun-, relax-, en cultuuraanbod. Ook voor dagjesshoppers is de Kempen the place to be. Genieten van een gevarieerd aanbod, je op je wenken laten bedienen en tussendoor uitblazen bij een smaakvol drankje en/of hapje. Heerlijk toch!

Gevarieerd shoppingaanbod

Qua gezelligheid en persoonlijke service hebben de winkels op den buiten en in provinciestadjes een streepje voor op die van de grootsteden. In de Kempen zou je wel eens omvergeblazen kunnen worden van het inspirerende, eigentijdse en gevarieerde aanbod. Grote ketens en baanwinkels maar ook ambachtswinkels en kleine speciaalzaken met een apart aanbod. Het is trouwens aangenaam toeven in de winkelkernen en winkelwandelstraten waar tal van pitstopmogelijkheden zijn.

Kunst die furore maakt

In diverse musea kan je je onderdompelen in de lokale geschiedenis. Logisch dat landschapjes die zo mooi zijn dat je ze wil inkaderen, een muze zijn voor creatievelingen. Ook voor het betere artistieke werk zit je hier goed. Wist je dat een schare kunstenaars uit de ‘stille’ Kempen furore maakt in binnen- en buitenland? Het is zeker de moeite om hier wat musea en kunstgalerijen, waaronder bijvoorbeeld het Art Center Hugo Voeten (foto), te bezoeken.

De betere gastronomie

De Kempenaar pur sang is iemand die harde labeur niet schuwt. Anderzijds is hij ook een echte levensgenieter. Dat weerspiegelt zich in een mooi aanbod aan betere restaurants en eetgelegenheden. Ben je gebrand op Kempense streekproducten, dan raden we je een uit de kluiten gewassen voorraadkast aan. Van koekjes, taartjes en ijsjes over abdijkazen, gerstenatten en wat straffere alcoholische geneugtes tot Belgische saffraan (foto) en vruchten op smaak gebracht door de lokale terroir.

Circus- en zoekplezier

In De Kempen hoef je je zeker nooit te vervelen. Een kleine selectie. Op zeven locaties in de omgeving van de Warande in Turnhout vindt op 12 en 13 september het circusfestival Plein de Cirque plaats. Reserveren is verplicht via 014 41 69 91 of www.warande.be.

In Beerse kan je dan weer tot 30 september deelnemen aan de fietszoektocht van Toerisme Beerse. Inschrijven kan bij GC Heilaar, Heilaarstraat 35. Ook de Olense Kartoenale organiseert een fietsfotozoektocht (gratis, tot 2 oktober). Alle info via www.olen.be.

In Arendonk tot slot is er op 27 september de Pleintjestocht. Je bent vanaf 13.30 uur met de fiets welkom in het Congobos (Lusthoven 2). Info en inschrijven: welzijn@arendonk.be of 014 40 10 41.

Natuur

Schaduwrijke bossen, uitgestrekte landschappen, kabbelende riviertjes, witte stranden, zelfs duinen, purperen heides, putten en mysterieuze ruïnes. In de stille Kempen kan je nog echt kind zijn of – wanneer je wat ouder bent – het kind in je loslaten. Je kan er ravotten, het avontuur opzoeken, maar evengoed onder een staalblauwe hemel chillen aan een waterkant en/of je kennis over de lokale fauna en flora aanscherpen. Voor elk wat wils!

Meer weten? www.kempen.be of bij de plaatselijke toeristische diensten

(Tekst: Elle Van Loy – Foto’s: Elle Van Loy / Stad Turnhout)